Zhruba od pondělního poledne se podařilo plně obnovit provoz na stanici v Kolíně, odpolední vlaky už tudy jezdí normálně.

„Kolín je plně průjezdný, zavedená 120 kilometrová rychlost bez omezení a v tuto chvíli je otevřený i pro nákladní dopravu. Kolín je naprosto v pořádku a zpět," uvedl v pondělí odpoledne tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Poznamenal, že vše se vrací do normálu, nová zpoždění kvůli Kolínu už nevznikají.

„Nicméně získáváme nová zpoždění na regionálních tratích, které jsou různě v průběhu dne uzavírány například kvůli pádu stromů, ale to jsou už věci lokálního charakteru. Co se týče hlavních tahů, tam v tuto chvíli jezdíme bez problémů," konstatoval s tím, že se obávají problémů s velkou vodou právě na regionálních tratích okolo Prahy a také na severu Čech.

Cestu do Prahy, pokud tam člověk nutně nemusí, by ale ještě vynechal.

„Je to komplikované, městská hromadná doprava i ta příměstská funguje v jakémsi nestandardním režimu, je to hodně o trpělivosti, najít si náhradní spoj. Je to provizorium, za které jsme však rádi, že funguje. Mohlo by to být ještě daleko horší," doplnil mluvčí.

I více než hodinová zpoždění

Rychlíky mezi Moravou a Prahou nabíraly i více než hodinová zpoždění od nedělního podvečera. Velké prodlevy oproti jízdním řádům měly vlaky všech dopravců.

„Spoje mají ve směru na Prahu zpoždění od třiceti minut až po téměř dvě hodiny. Problém je v železniční stanici v Kolíně, kde byl od neděle večer do pondělní čtvrté hodiny ranní zcela zastaven provoz kvůli zaplaveným kolejím. Nyní tam mohou projíždět vlaky maximálně desetikilometrovou rychlostí," uvedla v pondělí před polednem regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová s tím, že v Kolíně jsou průjezdné jen dvě koleje a délka omezení závisí na dalším vývoji počasí.

Na Moravě není provoz omezen, vlaky nabírají pouze běžná zpoždění kvůli nepříznivému počasí.

„Jedná se většinou o zpoždění okolo pěti až deseti minut. U osobních vlaků, které čekají na navazující spoje, se může i nepatrně protáhnout," dodala mluvčí ČD.

Vlaková doprava byla v neděli a v pondělí ráno z Prahy ve směru na Brno odkloněna přes Havlíčkův Brod. Dálkové spoje byly odkláněny, aby se vyhnuly Kolínu, a regionální v tomto městě nahradily autobusy. České dráhy vypravily rovněž mimořádný spoj z Prahy do Prostějova.

Od pondělí už je železnice na trati z Olomouce do Prahy průjezdná, ale dopoledne v Kolíně jezdily vlaky omezenou rychlostí směrem na Pardubice i Kutnou Horu.

Lidé, kteří se kvůli povodním nedostanou do práce, mají nárok na volno v případě, že odstraňují následky povodní ve vlastním nebo veřejném zájmu.