Na výrobě pletené okrasy věže se podílelo jednačtyřicet dobrovolníků. Byli mezi nimi členové místního Klubu seniorů, ale i děti ze základní školy.

„Mám doma dva kufry rozpárané vlny a manžel mi říkal, že konečně někdo vymyslel způsob, jak se toho můžu zbavit. Pletla jsem každý večer, v televizi stejně nic není," svěřila se třeba bývalá starostka města Zdenka Dopitová, která upletla jedenáct metrů dlouhý díl.

Do pletení šály „pro nemocnou věž" se prý zapojila i její vnučka. V některých rodinách ale přidaly ruku k dílu i tři generace – senioři, jejich děti i vnoučata.

Váží přes 9 kilo

Město se připojuje k Národnímu týdnu manželství každý rok.

„Letos jsme se rozhodli uplést šálu, která má symbolických 96 metrů. Taková je totiž výška naší Spanilé věž, jejíž rekonstrukce začala loni v listopadu," vylíčila jedna z hlavních iniciátorek akce Dagmar Bouchalová. Šála po sešití všech kousků vážila přes devět kilogramů.

Původní představa nadšenců byla, že Spanilou věž šálou obepnou, z technických důvodů se ale nakonec plány změnily. Šálu připevnili zevnitř věže a dolů spustily jen její konce. I tak to bylo v úzkých prostorách věže dosti náročné.

Tragédie na věži

K novodobé historii Spanilé věže se váže jedna tragická událost, která se zde stala v roce 1957.

„Školáci v minulosti chodívali na závěr školního roku na výlet, jehož součástí byl i výstup na věž. Pod dvěma třináctiletými školačkami se tehdy z neznámých příčin zřítilo zábradlí – jedna dívka to nepřežila, druhá se zranila, ale měla doživotní psychické následky," přiblížil tuto smutnou událost bývalý kastelán zámku Jaroslav Dostál.

Náklady na rekonstrukci Spanilé věže se pohybují kolem deseti milionů korun a nového kabátu by se měla dočkat ještě letos.