Poslední seminář za účasti zástupců kraje i široké veřejnosti, který se uskutečnil v květnu letošního roku v přerovském klubu Teplo, se příliš nevydařil. Ze sálu odešel rozhněvaný hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) s tím, že seminář o spalovně je na této půdě posledním a budou se hledat jiné vhodnější lokality, kde spalovnu chtějí.

Důvod? Do zástupců kraje se pustili odpůrci záměru z havířovské iniciativy Občané proti spalovně a Hnutí Arnika. Debata se tehdy zvrtla v ostrou slovní přestřelku. Proč se tedy o Přerovu zase mluví?

Přerov stále ve hře

Opoziční zastupitelé ze strany SpP, kteří se 5. listopadu zúčastnili semináře v Olomouci, tvrdí, že jeho smyslem bylo poukázat na Přerov jako jedinou vhodnou lokalitu pro výstavbu spalovny.

„Seminář měl vzdělat zastupitele a naučit je strategické komunikaci tak, aby lidem vysvětlili, že spalovna v Přerově je jediným řešením. Technicko-technologicky to tedy považují za hotovou věc," tvrdí zastupitel Vladimír Puchalský (SpP).

Seminář se podle něj konal v nápadné časové shodě s publikací studie ministerstva průmyslu, která doporučuje prohnat většinu odpadu komíny spaloven, přestože by se dala podstatná část odpadu použít k recyklaci.

„Je trestuhodné, že studie přichází s výstavbou jedenácti spaloven v republice za 60 miliard korun, a počítá s tím, že budeme recyklovat o šest procent odpadu méně než dosud. A palivo z odpadu je zajištěno, bez ohledu na jeho obsah a strukturu. Stačí se podívat do odpadových nádob. Není to porušení evropského práva?," ptá se.

Je Přerov opravdu jediným městem, o němž se v souvislosti se zbudováním spalovny diskutuje? Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) tvrdí, že ne.

„Na Přerovu netrváme – je jasné, že pokud nebude obchvat, bylo by to značně komplikované. Dopravní situace ve městě hraničí s katastrofou," řekl hejtman, podle něhož se v této souvislosti skloňuje také město Mohelnice.

„Spalovna se ale může postavit až v momentě, kdy bude jasné, jaké množství odpadu a za jaké ceny se vyprodukuje," zdůraznil.

Referendum? Příští rok

Obavy z toho, že je spalovna v Přerově hotovou věcí, nesdílí ani primátor města Jiří Lajtoch (ČSSD).

„Stále platí usnesení zastupitelstva o tom, že by o této otázce měli rozhodnout naši občané v referendu," ujistil.

Původně se mělo uskutečnit ještě letos, ale nakonec ho město přesunulo až na příští rok.

„Konání referenda jsme odložili hlavně z toho důvodu, že stále není zcela jasný záměr Olomouckého kraje. Předpokládáme ale, že by mohlo být v první polovině roku 2014," konstatoval.