Letošní hlavní ingrediencí pro kategorii koláč byly ořechy.

„Do soutěže se zapojily většinou místní hospodyňky ,od babiček po mladé holky, máme tu ale i recepty od známých z Oder i Rožnova. Většinou každý upeče podle toho nejoblíbenějšího receptu, který mají v rodině,“ prozradil člen Sboru dobrovolných hasičů Hluzov Josef Rýpar.

I přesto, že se jedná teprve o druhý ročník této kulinářské soutěže, v obci se setkává s velkou oblibou. Ochutnat sousedovu slivovici si nechal ujít jen málokdo.

„V loni jsem šel do soutěže s archivní slivovicí z trnek a všem moc chutnala, byli překvapení její jemnou chutí. Léta už pálím ve Stříteži a jsem tam velmi spokojen. Letos mám v soutěži pálenku z hrušek,“ uvedl loňský vítěz Emil Rek. Jak ale dodal s úsměvem: „Obhájit loňské vítězství bude těžké.“

Podle slov pořadatelů byl loňský rok bohatý na úrodu ovoce. V soutěži se tak sešlo mnoho výborných pálenek. Převahu měly jednoznačně trnky, ale našly se zde vzorky z hrušek i třešní.

Hodnocení soutěže bylo veřejné a mohl se ho zúčastnit každý příchozí. Po několikahodinovém klání si pomyslnou zlatou medaili v kategorii koláč odnesla Jana Kubáčová se svým ořechovo-karamelovým řezem a nejlepší pálenkou se stala trnková slivovice Jaromíra Hendrycha.

S nápadem pořádat v obci tuto akci přišli členové místního Sboru dobrovolných hasičů. Jak ale sami přiznávají inspirovali se v okolních obcích.

„Chtěli jsme, aby se zde něco dělo i přes zimu, kdy je takové hluché období, než začne plesová sezona .Chlapi se tedy jeli podívat na exkurzi do Špiček, kde tato soutěž funguje už několik let, a zjistili jakým způsobem to tam probíhá,“ sdělil starosta Sboru dobrovolných hasičů v Hluzově Josef Rýpar.

Hned první ročních se setkal v obci s velkým ohlasem.

„Vzhledem k tomu, že hned u prvního ročníku, který jsme pořádali v prostorách naší hasičárny, byla nečekaně velká účast, přesunuli jsem soutěž do většího sálu v místní hospodě. Jsme rádi, že se lidé zapojili v tak hojném počtu,“ doplnil starosta hasičů.