Dostál se kvůli obvinění, které řeší soudy různých instancí už několik let, vzdal všech funkcí ve straně a nakonec z ODS odešel. Dnes je pouze řadovým městským zastupitelem.

Soud ani tentokrát nevynesl rozsudek a případ odročil.

Podle obžaloby měl přerovský politik, který je zároveň provozovatelem restaurací, zneužít svého postavení zaměstnavatele. Ženu, jež pracovala v jeho firmě jako servírka, měl ve dvou případech přimět k orálnímu styku.

U poškozené byla v důsledku toho diagnostikována posttraumatická stresová porucha.

Dostál vinu od počátku popírá a tvrdí, že si poškozená vše vymyslela, aby zakryla finanční machinace v jeho podniku, kde zpronevěřila peníze.

Politik odešel od soudu v roce 2019 s ročním podmíněným trestem se zkušební dobou na dva roky a tento verdikt později potvrdil i Krajský soud v Olomouci. Případ nakonec skončil u Nejvyššího soudu a po jeho zásahu byla vyslechnuta v soudní síni i poškozená. Krajský soud případ vrátil znovu do Přerova za účelem doplnění dokazování.

Případ bývalého radního Marka Dostála (na snímku), který byl odsouzen za sexuální nátlak k podmíněnému trestu, začal znovu řešit Okresní soud v Přerově. 8. října 2020
U soudu s bývalým radní Dostálem vypovídala poškozená

Znalec: Lhát může, ale ne v tomto

V soudní síni vypovídal ve čtvrtek znalec z oboru psychologie, který zpracoval posudek, a hodnotil v něm mimo jiné i věrohodnost poškozené.

Potvrdil své dřívější závěry o tom, že utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu, jež se projevovala například poruchami spánku, úzkostí a depresí. Projevy prodělaného stresu byly podle něj autentické, líčení skutku by si, jak zmínil, i s detaily nemohla vymyslet.

„Pod zátěží jde spíše do deprese, neprojevují se u ní známky agrese. Nepřijde mi pravděpodobné, že by takto soustavně dokázala držet křivou výpověď,“ uvedl znalec Michal Pernička.

U poškozené neshledal ani motiv pomsty.

„Ona popisovala dvě napadení velmi podrobně s komplikacemi v ději. Že by vykreslila takto složitou konstrukci a držela ji čtyři a půl roku, mi přijde nepravděpodobné,“ dodal znalec.

Případ bývalého radního Marka Dostála (na snímku), který byl odsouzen za sexuální nátlak k podmíněnému trestu, začal znovu řešit Okresní soud v Přerově. 8. října 2020
Bývalý radní Dostál znovu u soudu. Satisfakce? Až budu očištěn, řekl

U soudu zaznělo, že byla poškozená dvakrát odsouzena za majetkové delikty - z toho jednou v souvislosti se zpronevěrou peněz v podniku Marka Dostála.

Jeho obhájci se proto znalce ptali, zda se člověk, jenž se dopouští lhaní ve snaze zakrýt finanční machinace, může dopustit lhaní i v jiných oblastech - například v otázce sexuálního nátlaku.

„Kolem finančních záležitostí se může dopouštět lhaní, ale ne ve vztahu k tomuto činu. Projevy stresu mi připadaly autentické a byly věrohodné, ať už to byl jemný třes rukou nebo červenání se. Tyto projevy není možné nasimulovat,“ řekl znalec.

V den napadení byl na schůzi

Podle obhájců Marka Dostála ale výpověď poškozené provází rozpory. Ten hlavní se týká toho, že si nedokáže přesně vybavit den, kdy mělo k incidentům dojít.

„Působí věrohodně, když není schopna přesně určit datum a tuto informaci podává pouhé čtyři dny po skutku? Pamatovala si den uprostřed týdne, ale neví, který. Pokud se ty skutky staly dvakrát, je pro mě zvláštní, že si nepamatuje s odstupem čtyř dní, kdy se staly,“ upozornil obhájce Marka Dostála Jaroslav Tomaník.

Den, který byl vytipován soudem jako pravděpodobné datum druhého sexuálního napadení, navíc politik nemohl s poškozenou být, protože se účastnil jednání na radnici na Masarykově náměstí, vzdálené od údajného místa činu v místním hostinci asi kilometr.

Přítomnost Dostála na schůzi potvrdily u soudu loni v září také dvě úřednice magistrátu.

První řekla, že byl Dostál v inkriminované době na jednání komise, která řešila veřejné zakázky.

„Všichni členové komise musejí na místě podepisovat čestné prohlášení. Na začátku je podepisována také prezenční listina,“ shrnula. Stejně vypovídala i druhá pracovnice úřadu.

Okresní soud v Přerově se znovu zabýval kauzou bývalého radního Marka Dostála. Ten čelí obžalobě ze sexuálního nátlaku. 14. září 2021
Místo sexu seděl na schůzi? Svědkyně vypovídaly v kauze ex-radního Dostála

Soudce Jan Rektor případ odročil za účelem vyslechnutí znalce z oboru psychiatrie. Ten se ze čtvrtečního hlavního líčení omluvil kvůli zdravotní indispozici.