Zamýšlela se nad tím, proč musela ustoupit dalšímu supermarketu kulturní památka Komuna. Výstava, na niž od dubna zavítalo do Pasáže na 1 150 návštěvníků, v pátek skončila.

„Lidé odcházeli z výstavy posmutnělí a s tím, že už se nic nedá vrátit. Původně jsme chtěli spolu s památkáři uspořádat přímo na místě také komentovanou prohlídku, ale nakonec jsme od záměru ustoupili, protože jsme nechtěli ještě více jitřit emoce. Bylo vidět, že to v lidech pořád je,“ řekla Marta Jandová, kurátorka výstavy.

Andrej Babiš. Ilustrační foto
V přerovském kině odmítli film o Babišovi

Přání: knihu o památce

Mnozí návštěvníci vyjádřili své přání, aby vyšla knižně publikace o historii Komuny. Přerovanům totiž osud této památky není lhostejný ani deset let po jejím zbourání.

„Byli jsme překvapeni, jak je téma stále živé a lidé si ho dávali do souvislosti i s demolicí dalších staveb v centru města - domů v Palackého ulici nebo Na Marku,“ doplnila.

Lidé měli v pátek poslední možnost si výstavu prohlédnout. A mnozí toho také využili.

„Nejhorší je, že za zbourání Komuny nebyl nikdo potrestán,“ pozastavoval se při prohlížení fotografií, připomínajících bohatou činnost někdejšího Spolkového domu Trávník, jeden z návštěvníků.

Šéfkuchař Jaroslav Sapík
Muzika i grilované maso zdarma. Přerovské náměstí pobaví road show ČRo

Originální dům nahradila krabice marketu

Komuna byla zdemolována před deseti lety a na jejím místě vyrostl market.

Památnou budovu, ve které se v minulosti odehrával společenský a kulturní život Přerovanů, nahradila nevzhledná stavba „krabicového“ typu.

Komunu se nepodařilo zachránit ani přesto, že se demolici pokoušeli zabránit demonstranti, a na místo přijel v roce 2007 dokonce tehdejší ministr kultury Václav Jehlička. Stavební stroje byly rychlejší.

Přerované mohli na výstavě zhlédnout i řadu dokumentů, které dokládají boj o záchranu této kulturní památky. 

Pohotovost. Ilustrační foto.
Lékařská pohotovost se vrátí do Přerova. Už od června