Podle Krajské veterinární správy v Olomouci pořadatelé porušili zákon na ochranu zvířat proti týrání tím, že veřejné vystoupení slonů nenahlásili. Za přestupek jim hrozí sankce až do výše 200 tisíc korun.

„Samotná zvířata týrána nebyla, ale pořadatelé nesplnili předpoklad pro to, aby vůbec mohli vyrazit do ulic Přerova. Máme povinnost dát podnět k šetření, ale vlastní řešení už je na bedrech příslušného obecního úřadu. Postoupili jsme věc magistrátu, ten s cirkusem zahájí správní řízení a vyhodnotí i případnou sankci,“ shrnul ředitel Krajské veterinární správy v Olomouci Aleš Zatloukal.

Přerovská kapela KOWALL COMPANY
Kowall Company mají nový klip. Takové reakce jsme ještě neměli, říká frontman

Mezi auty

Procházka slonů po Přerově vyvolala počátkem května mezi obyvateli rozruch a strážníci museli prezentaci cirkusu předčasně ukončit. Promenáda metrákových kolosů v doprovodu ošetřovatelů se totiž trochu vymkla kontrole.

Sloni si se ocitli mezi projíždějícími auty na frekventované silnici, pochutnali si na okrasných keřích u rondelu, prošli se po Tyršově mostě a osvěžili vodou z kašny na Masarykově náměstí.

„Přestupků bychom asi našli více, ale pokutu jsme na místě žádnou nedali. Byla porušena obecně závazná vyhláška o užívání veřejného prostranství k reklamním účelům, ale také zákon o silničním provozu. Hnaná vedená zvířata totiž musejí mít dostatečný počet průvodců a po určitou dobu nesmějí na silnici první třídy,“ uvedl zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

Vizualizace toho, jak bude vypadat po rekonstrukci budova bývalého Chemoprojektu v Přerově. V prostorách vznikne centrum pro pacienty s Alzheimerovou chorobou.
Společnost Domov Alzheimer odtajnila své plány v Přerově

Nikomu by neublížili, zní z cirkusu

Podle zástupců Cirkusu Humberto se ale jednalo o běžnou prezentaci.

„Děláme ji v každém městě. Sloni šli městem v doprovodu ošetřovatelů a byl s nimi i drezér. Afričtí sloni jsou staří asi pětadvacet let a rozhodně by nikomu neublížili,“ hájila neplánované „představení“ cirkusu v ulicích města Zdena Navrátilová z Cirkusu Humberto.

O rozruch se postarali sloni, kteří se v doprovodu ošetřovatelů osvěžili v kašně na náměstí T. G. Masaryka.
VIDEO: Sloni v ulicích Přerova vyvolali rozruch. Dovádění jim zatrhli strážníci