Podle předsedy spolku Miroslava Patrika je to jiná věc - Děti Země totiž požadují odklon trasy tak, aby se vyhnula místní části Přerova Dluhonicím.

Dobudování dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic odblokovalo několik podmínek, které zástupcům ekologického hnutí slíbilo splnit Ředitelství silnic a dálnic.

Stavebníci budou muset například odchytávat vzácné obojživelníky a okolí staveniště rekultivovat.

Bruslení na Dolním náměstí v Olomouci. Ilustrační foto
Vánoční bruslení na náměstí v Přerově nebude
Autobus přerovské MHD. Ilustrační foto
Školáci zaplatí za MHD v Přerově jen dvě koruny

"Nevylučujeme další spor"

Jenže dálnici D1 mezi Říkovicemi a Přerovem, kterou Děti Země blokují, zřejmě ani odchytávání ohrožených živočichů a jejich transport do bezpečí neurychlí.

„V tomto případě je to složitější, každá strana si stojí na svých pozicích a my požadujeme posunutí trasy dálnice. Budeme se účastnit územního i stavebního řízení a nevylučujeme ani další soudní spor,“ uvedl v této souvislosti předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Spolek vedl nejprve žalobu proti ministerstvu životního prostředí kvůli povolení výjimky k zásahu dálnice do biotopů šestadvaceti vzácných druhů živočichů. Ta skončila až u Nejvyššího správního soudu, který nakonec kasační stížnost Dětí Země zamítl.

Poté vznesli aktivisté námitku systémové podjatosti vůči přerovskému stavebnímu úřadu, již Krajský úřad v Olomouci uznal. Územní řízení na stavbu dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem teď tedy místo přerovských úředníků řeší olomoucký magistrát.

„Čekáme, až se věc posune ze stavebního úřadu v Olomouci, a pak zvážíme další kroky,“ doplnil Miroslav Patrik.

ak by měl po rekonstrukci vypadat bývalý armádní objekt v Čechově ulici 43 v Přerově.
Prodej zchátralé armádní budovy má zelenou. Takto má nově vypadat

Jasný požadavek: vyhněte se Dluhonicím

Ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala v dohodu s ekologickými aktivisty příliš nedoufá.

„Je to jiný příběh, než dostavba dálnice D11. Rádi bychom se zavázali přenášet chráněné živočichy, ale tady je to o trase a požadavek je jasný: vyhněte se Dluhonicím. Žádné požadavky směrem k ekologii nebyly v případě úseku D1 mezi Říkovicemi a Přerovem vzneseny,“ konstatoval.

Podle jeho slov dnes na úseku stále probíhá archeologický průzkum, který byl prodloužen až do podzimu. Pro D1 mezi Říkovicemi a Přerovem už se podařilo vykoupit drtivou většinu pozemků a zbývá jen několik posledních - v Dluhonicích.

Ilustrační foto
Tahanice o D1: přerovskému úřadu projekt odebrali, kraj vyslyšel Děti Země
Srpen 2018. Stavba dálnice D1 Lipník - Přerov u Buku
Rozestavěná D1 z Lipníku už připomíná dálnici. Podívejte se, jak šel čas