„Situace je pod mé očekávání. Když jsme otevřeli pálenice, vypadalo to, že sezona by mohla být průměrná, to ale padlo. Blíží se únor, pálíme jen jeden den v týdnu a jsme teď zhruba na třetině toho, co průměrně vypálíme," konstatoval Oldřich Nesvadba, majitel pálenic ve Vlkoši a v Kojetíně.

Na vině je, jak jinak, počasí.

„Jedním z důvodů je právě slabá zima 2013/2014. Nemrzlo, a tak škůdci přezimovali ve stromech. Jsou to pro ně ideální podmínky," vysvětlil.

Na loňskou sklizeň nebude v nejlepším vzpomínat ani Jiří Bělař, který v minulém roce uspěl se svou meruňkovicí na Beňovském slivkoštu. Lahodný mok pálí už přes šedesát let.

Plody? Často červavé, škaredé, nedozrálé

„Loni bylo málo ovoce, hodně plodů bylo nekvalitních – červavé, škaredé, nedozrálé. Z kvalitních plodů bude dobrá slivovice, ale bude jí málo," pověděl Jiří Bělař.

Velká poptávka zřejmě nastane po švestkovici, trnek bylo podle pana Bělaře málo.

„Na našem svahu švestky skoro vůbec nebyly. Se sousedy to tady máme všichni podobné," dodal.

Podle Oldřicha Nesvadby je situace na Přerovsku obdobná.

„Je to plus, mínus stejné. Teď se ještě pálí, ale pak bude nedostatek – nejdříve v červenci začne být po pálence velká poptávka, znám to už z praxe," doplnil Nesvadba.

Nabízí se tedy otázka, zda-li bude dost domácí slivovice na prodej.

„Tipuji, že každý domácí uživatel si ji spíše nechá," uzavřel Oldřich Nesvadba.