„Z bohatých sbírek jsme vybrali nástěnné školní obrazy, které zachycují pozemní, vodní i leteckou dopravu. Zaměřili jsme se na prvorepublikové výukové tabule ze třicátých let, které byly využívány v předmětech jako prvouka a vlastivěda,“ shrnula Jarmila Klímová, kurátorka výstavy z Muzea Komenského v Přerově.

Obrazy většinou představují ne zcela reálnou, ale modelovou dopravní situaci - co nejvíce různých vozidel, plavidel a letadel v určitém prostředí tak, aby je bylo možné popisovat a srovnávat.

„Prvorepublikové obrazy ukazují dopravní prostředky, které prošly technickým vývojem nebo je známe jen z vyprávění a připomínají nám už neexistující místa. Zobrazování dopravních situací na didaktických tabulích pokračovalo po druhé světové válce a je oblíbeným námětem i v současnosti,“ řekla.

Pět obrazů vytvořil kroměřížský rodák Štěpán Andrýsek, který žil v letech 1902 až 1982. Přestože byl profesí průmyslový inženýr, byl talentovaným kreslířem a malířem. Ve třicátých letech dvacátého století spolupracoval s nakladatelstvím Josefa Ungera v Brně.

„Namaloval pro něj mimo jiné na zakázku sedm obrazů dopravních prostředků ke školnímu vyučování, na nichž je úhledně podepsán jako Ing. Andrýsek. Pro vodní dopravu si vybral Labe ve třech místech - u Roudnice, Střekova a v Hamburku,“ upřesnila. Obraz Labe u Roudnice ukazuje malá plavidla - vory, sportovní a rybářské loďky, plachetnici nebo převozní pramici.

Prostředí železnice a letiště zase dokumentují obrazy Antonína Pospíšila (1909 -2008). Patřil mezi naše nejznámější ilustrátory dětské literatury, především knih o přírodě.

„Vynikl jako malíř leporel, knih pro nejmenší děti a jako jeden z autorů školní pomůcky Živá abeceda. Koncem třicátých let vytvořil pro vydavatele Ungera tři obrazy na dopravní témata: Osobní vlakové nádraží (Nástupiště), Nákladové vlakové nádraží a Letiště,“ doplnila.

Kromě těchto děl jsou na výstavě k vidění také prvorepublikové didaktické obrazy od Gustava Daňka nebo Viléma Kreibicha. Zajímavou expozici mohou návštěvníci zhlédnout až do 28. listopadu. (pu)