VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelna vsadila na regionální pokrmy. Týden vařila ze surovin z okolí

Kojetín – Ryba z tovačovského rybníka, brambory z polí u Kojetína, ovoce ze Střílek, zelenina z Chropyně nebo kuře z Radslavic. Školní jídelna v Kojetíně připravovala během celého týdne pro své strávníky pokrmy z regionálních potravin.

23.9.2016
SDÍLEJ:

V kojetínské jídelně si celý týden pochutnávali na pokrmech z regionálních potravinFoto: DENÍK/Iva Najďonovová

 „Použité potraviny jsou z místních a okolních polí, zahrad a farem. Chceme dětem vařit z čerstvých a zdravých surovin, od místních dodavatelů nakupujeme běžně, tentokrát jsem ale hledala opravdu ty nejbližší," přiblížila ředitelka jídelny Hana Rohová.

Velké nadšení vzbudilo páteční menu – polévka z cukety od chropyňského zelináře, kapr z tovačovského rybníka a brambory z polí u Kojetína.

„Ryba mi moc chutnala, byla výborně ochucená a k tomu skvěle šel mrkvovovo-jogurtový salát," prozradila paní Gabriela Jančiová. U dětí zase vedla hanácká pizza s holešovskou šunkou a sýrem.

Jídelníček z kojetínské školní jídelny

Dražší, ale ne výrazně

V kojetínské jídelně obědvá celkem sedm set dětí a žáků, od mateřské školy po gymnázium.

Čerstvé suroviny vyžadují náročnější zpracování, dalším bodem je také finanční stránka.

„Ještě sice nemáme zhodnocený celý týden, ale finančně čerstvé suroviny vychází dráž, i když ne nijak výrazně. Kontakty, které jsme díky této akci navázali, budeme dále využívat," potvrdila Hana Rohová.

Kuchařky na jeden oběd oškrábou v průměru dva a půl metráku brambor či připraví dva a půl tisíce knedlíků.

„Tento týden byl náročný. Když nám přivezli mák, musely jsme ho nejprve všechen spařit. V 6 hodin začínáme vařit a nezastavíme se," řekla hlavní kuchařka Helena Zavřelová.

Zpětná vazba je od strávníků pozitivní a v nabídce lákavých týdenních jídelníčků chtějí v Kojetíně pokračovat – zkušenosti už mají třeba s týdnem moravské či italské kuchyně.

Autor: Iva Najďonovová

23.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přerovští Zubři. Ilustrační foto

Divočina a pak trápení. Zubři vezou ze severu Čech dva body

Kulturista Jan Páleníček si odvezl bronz z MS 2017 ve Španělsku
10

Přírodní kulturista Páleníček po světovém bronzu: Se steroidy si nezahrávejte!

Na náměstí v Přerově dorazí vánoční strom

Už v sobotu se mohou těšit Přerované na tradiční podívanou, a tou je ukotvení vánočního stromu na náměstí.

Byt jako investice? Splátky vás vyjdou dráž

Sníte o vlastní nemovitosti, která bude vydělávat za vás? Fajnová myšlenka, ale neoplýváte-li tučným kontem, vše si pořádně spočítejte. Cesta k úvěru bude totiž náročnější. Tedy pokud přiznáte váš skutečný záměr. Zda se takový úvěr vyplatí, přibližuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička Partners.

Vyberte GÓL PODZIMU! Třináct střelců krajského přeboru bojuje o titul

ANKETA / Ve třinácti podzimních kolech krajského přeboru probíhala hlasování o nejlepší gól týdne. Vítězné akce se staly součástí velké ankety o gól podzimu, jehož autora ocení v úvodu další fáze sezony olomoucký Krajský fotbalový svaz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT