Program budou moci žáci základních a středních škol navštívit do 16. května. Mohou si na něm zahrát i divadlo podle Komenského spisu Škola hrou.

První vydání tohoto díla bude v přerovském muzeu vystaveno ale jen do 15. dubna z důvodu ochrany tohoto vzácného sbírkového předmětu.

Žáci z tříd, které se musí nejprve objednat, na začátku hledají poklad.

„Skupinky se musí objednat předem. Na chodbě před expozicí je seznámíme s tím, proč je tato výstava uspořádaná a řekneme jim poutavou větu, že jdeme hledat poklad,“ popsala začátek programu průvodkyně muzea Olga Halusková.

Děti jsou pří hledání zatím většinou úspěšné.

„Poklad nemusí být peníze, ale jen nějaká malá nepatrná věc. Děti pozveme do památníku, kde si ho zkusí najít. Pak je usadíme do historické třídy ze sedmnáctého století. Ve většině případů nám správně odpoví, že pokladem je kniha Škola hrou,“ řekla průvodkyně muzea.

Během programu se dozví velké množství poutavých informací o slavném učiteli národů, jeho životu i o jeho díle Škola hrou.

„Ve třídě jim povyprávíme o těžké době v sedmnáctém století, o životu Komenského a jeho neustálých změnách pobytu a samozřejmě i způsob, jakým se dostal do Maďarska, kde napsal spis Schola ludus, což je v podstatě scénář divadelních her,“ sdělila Olga Halusková.

V programu samozřejmě nesmí chybět praktická ukázka divadla podle tohoto spisu.

„Mají tu možnost zahrát si divadlo. Vystupují v něm čtyři herci. Jeden je učitel, druhý jeho rádce a zbylí dva jsou jejich žáci. Ti mezi sebou vedou dialog, jak to Komenský popsal ve svých divadelních hrách,“ uvedla.

Na závěr programu žáci utvoří skupinky, pro které mají průvodci nachystané pracovní listy. S těmi pak zacházejí jako s obrázkovou abecedou.

„K pracovním listům dostávají děti kartičky. K jednotlivým zvukům na nich uvedených pak přikládají obrázky zvířátek. Není to vůbec lehké, i my dospělí v tom chybujeme,“ s úsměvem dodává průvodkyně.