Území čeká v létě revitalizace a radní už schválili zadávací podmínky k veřejné zakázce na tuto akci. Úpravy ve Škodově ulici mají vypuknout v červenci.

„Revitalizace Škodovy ulice byla podmínkou pro získání dotace, o kterou jsme požádali při demolici v loňském a předloňském roce. Pokračujeme v revitalizaci, abychom dodrželi podmínky dotačního titulu, který jsme na tuto akci obdrželi,“ shrnul přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Čtyři poslední domy v bývalém romském ghettu byly zbourány na sklonku roku 2017. Jejich demolice přišla město na 3 miliony 400 tisíc korun. Minulost této lokality byla ale pohnutá.

Ve zchátralých domech dříve žilo na pět desítek romských rodin, které se odsud musely vystěhovat, protože město prodalo v roce 2007 za částku 1,5 milionu korun budovy i s nájemníky soukromému investorovi - firmě Opera Bohemia. Společnost tehdy slibovala, že ve Škodově ulici postaví nové obchůdky a byty.

Hledání náhradního bydlení pro Romy se ale vleklo několik let, projekt mezitím zkrachoval a firma skončila v insolvenci. Městu se až po dlouhých tahanicích podařilo získat území zpět - a to za částku 3 miliony 270 tisíc korun. Na nevýhodné transakci radnice v konečném důsledku prodělala.

Nevzhlednou administrativní budovu na náměstí T. G. Masaryka v Přerově chce město získat do svého majetku
V budově, která hyzdí přerovské náměstí, může být radnice

Sadové úpravy a lepší chodníky

V současné době už minulost Škodovy ulice nic nepřipomíná a prostranství po zbouraných domech zeje prázdnotou.

„Lokalitu o rozloze pět tisíc metrů čtverečních čekají úpravy, spočívající v zatravnění, sadových úpravách, ale i nákupu nových odpadkových košů. Revitalizace má vylepšit prostředí pro pěší, kteří tudy procházejí cestou na vlakové nádraží,“ upřesnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Podle ní se nepočítá s tím, že by prázdná plocha sloužila jako hřiště, které si zde v minulosti přáli obyvatelé sociálně vyloučené lokality. V plánu není ani parčík s posezením a lavičkami.

Náklady se zkrášlení lokality se odhadují na 2 miliony 784 tisíc korun.

„Revitalizací území pokračujeme v tom, co jsme začali. Zakázka zahrnuje také úpravu zpevněných ploch a chodníků,“ uzavřel náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Zrekonstruované prostory Střediska volného času Atlas a Bios v Přerově si prohlédli zástupci města a kraje
Bios dostal moderní prostory i novou minizoo