Jeho snaha na regulaci hazardu ale vyzněla do ztracena. Většina zastupitelů nezvedla ruku ani pro úplný zákaz hazardu, který chtěl prosadit radní Jan Horký (SpP).

„Podstatou návrhu bylo vrátit zákaz hazardu do sociálně vyloučených lokalit, protože nejvíce výnosů z heren je právě tady. Překvapilo mě, že zastupitelé upřednostnili peníze, které jdou z automatů do rozpočtu města, před sociálně silnou rodinou,“ neskrývá své zklamání Radek Pospíšilík. Pro jeho návrh zvedlo ruku pouze devět přítomných.

Obecně závazná vyhláška, kterou schválili zastupitelé letos na jaře, je podle něj bezzubá, a hazard omezuje jen někde - například v historickém centru a nebo okolních ulicích. Zcela ale ruší regulaci hazardu v ulicích Čechova, Husova, Škodova, Boženy Němcové, Velké Novosady nebo na náměstí Přerovského povstání.

„Vytlačit hazard z této části města má smysl, vždyť jen v okolí nádraží je asi deset heren. Znám případy lidí, kteří skončili kvůli své závislosti na ubytovnách a přišli úplně o všechno. Také startovací čára dětí patologických hráčů je špatná. Jen nad problémem zavíráme oči a snažíme se ho bagatelizovat,“ zhodnotil Radek Pospíšilík.

Na návsi v Dřevohosticích už jsou rozestavěny sochy velkého figurálního betlému, který vyrobil lidový umělec Alexandr Forýtek. Dílo je unikátní v tom, že některé postavy v životní velikosti  byly zhotoveny podle skutečných obyvatel Dřevohostic.
Hajný, mlynář i řezník. Dřevohostice zdobí figurální betlém

Neprošel ani návrh úplného zákazu

Na jednání zastupitelstva neuspěl ani protinávrh, který předložil radní Jan Horký (SpP). Ten chtěl prosadit, aby byl hazard na území města zcela zakázán - a to provozování binga, technické hry, živé hry a turnaje malého rozsahu. Ani on nenašel u většiny podporu.

„Pokračujeme v té linii, jakou jsme měli dosud, tedy v nulové toleranci k výherním hracím automatům. Překvapilo mě, že dřívější odpůrci hazardu z komunistické strany se k tomuto názoru nepřipojili,“ komentoval výsledek hlasování Jan Horký.

Tomáš Hradílek se po ukončení hladovky zúčastnil v pondělí 27. listopadu debaty v Lipníku nad Bečvou.
Hradílek: Hladovku jsem ukončil kvůli dětem. Chleba chutnal jako zákusek

Změny vyhlášek

Zákaz hazardu byl kdysi v Přerově tématem číslo jedna. Jenže dnes už si i vrabci na střeše cvrlikají o tom, že ve městě dál kvete. Co je důvodem? Zastupitelé v roce 2014 zakázali hazard na celém území města, ale později došlo k názorovému obratu.

Loni v říjnu schválili úpravu vyhlášky, a ta městu umožnila provozovat sázkové hry, loterie a jiné podobné hry, ale pouze v kasinech mimo centrum města a s časovým omezením do 31. prosince 2018.

„Po dvou letech od zákazu automatů na celém území města předložila stávající koalice upravené znění vyhlášky, které stanovilo takzvané hranice centra města. A co udělali provozovatelé? Podívali se, kde ta hranice je, a za ní si udělali kasina,“ shrnul to už dříve zastupitel Michal Zácha (ODS).

Letos na jaře se dostala na stůl zastupitelů nová obecně závazná vyhláška o regulaci hazardu, kterou posvětila většina přítomných. Platit začne od ledna příštího roku. Po bouřlivé diskusi se do ní nakonec podařilo prosadit, že se hazardní hry nesmějí provozovat ve vzdálenosti sto metrů od hlavních vstupů do školských zařízení.

Rozdělená společnost? Beseda v restauraci U Marka v Lipníku. U kulatého stolu se sešli první polistopadový rektor UP v Olomouci Josef Jařab, olomoucký publicista Tomáš Tichák, politolog Pavel Šaradín a lipnický disident Tomáš Hradílek
Proč jsou Češi rozdělení? V Lipníku debatovali rektor, politolog i disident