„Odbyt byl letos o něco slabší než v minulých letech. Kilogram třešní jsme prodávali v rozmezí od pětadvaceti do třiceti korun," sdělil Antonín Ryšánek, vedoucí sadu ZD Podhradí.

Týnečtí zemědělci se nyní připravují na sklizeň švestek. Toto ovoce pěstují na největší ploše, a to na rozloze 45 hektarů. „Rané odrůdy začneme očesávat v poslední dekádě července. Sklizeň švestek u nás potrvá až do začátku října," doplnil Ryšánek. Podle jeho slov však letošní sucho ovoci vůbec nesvědčí. Plody jsou drobnější a ze stromů opadávají. To se týká jak švestek, tak jablek.

Ovoce prodává týnecké zemědělské družstvo především velkoodběratelům, kteří jej rozvážejí do obchodních řetězců, ale také jednotlivcům k přímé konzumaci, na zavaření či do kvasu.

„Máme letos poprvé založený kvas z třešní. Z tohoto ovoce jsme ještě nikdy nepálili, proto jsme se raději poradili v pálenici, abychom nic nepokazili. Jsme zvědaví, jaký bude výsledek," svěřil se sedmašedesátiletý zahrádkář Miroslav z Přerova.

Většina pálenic v přerovském regionu se už chystá na letošní sezonu. Některé přivítají své první zákazníky dokonce už tento týden. Jako například pálenice v Lipové.

„Zahajujeme 9. července. Jako první přijdou na řadu kvasy z třešní a višní. Potom budeme pálit meruňky a ostatní ovoce. Letos to vypadá nadějně, ale já vždycky říkám: Je předčasné sezonu hodnotit, dokud to není v bečkách," řekl pracovník pěstitelské pálenice v Lipové Josef Krutil. (dar)