„Současná skládka se rozkládá na ploše 58 270 metrů čtverečních, což představuje úložný prostor o kapacitě zhruba 671 tisíc metrů krychlových. Teď se tato plocha ještě rozšíří – zahájili jsme výstavbu dalšího pole s kapacitou 225 500 metrů krychlových," uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Systém skládkování zůstane i po rozšíření zachován.

„Odpad se na skládce ukládá do jednotlivých sektorů. Ty jsou překrývány inertním materiálem, jako je zemina, cihly a podobně, aby došlo k zamezení zápachu, požárnímu odizolování a úletům lehkých částí," nastínila Miroslava Švadlenková z Technických služeb města Přerova.

Těleso skládky je po celé ploše izolováno jednak minerálním těsněním a jednak speciální fólií, která je chráněna geotextilií. V průběhu provozu skládky je její vliv na okolí pravidelně monitorován analýzou kvality podzemních, povrchových a průsakových vod.

„Tyto rozbory budou probíhat i po uzavření skládky a její rekultivaci – a to po dobu minimálně třiceti let. Každá skládka je, ve větší či menší míře, producentem skládkového bioplynu. V případě skládky v Žeravicích jsou slabé úniky bioplynu jímány speciálními koksokompostovými filtry," doplnila závěrem Miroslava Švadlenková.

Skládka byla v Přerově – Žeravicích otevřena v roce 1993. Za tu dobu sem bylo uloženo více než 700 tisíc metrů krychlových zbytkového směsného komunálního odpadu.

Její rozšíření by mělo být do konce září hotové, cena investice je třináct milionů korun.