„Umělá hmota stárne vlivem počasí. Špatný dopad na dráhu mají také hřeby na atletických tretrách. Běžci to postupně vytrhávají, povrch se narušuje, do toho zasáhne voda nebo mráz. Je to víceméně jako silnice. Stejné je to s rozběhy na oštěp, výšku či dálku,“ vysvětlil předseda atletů SK Přerov Václav Klvaňa hlavní důvod rekonstrukce.

Neméně důležitým faktorem je možnost pořádání oficiálních atletických soutěží. Do Přerova by se tak měly brzy vrátit významnější soutěže – krajské přebory jednotlivců, mistrovství Moravy nebo 2. liga. Ve hře je také uspořádání mistrovství České republiky ve vícebojích všech kategorií.

„Je to taková vize do budoucna. Všechny sektory tady budou zdvojené nebo ztrojené, takže by to šlo a bylo by to super,“ zasnil se bývalý desetibojař.

„Tlak byl z atletického oddílu SK Přerov, ale také z krajského atletického svazu. Regulérní osmidráha je pouze v Olomouci a není možné, aby se všechny soutěže pořádaly tam. Takže se staví dráha také ve Šternberku, rekonstruovat se mají v příštím roce také Hranice,“ nastínil Václav Klvaňa.

Atleti SK Přerov odstartovali sezonu oddílovými závody v rámci celorepublikové akce Spolu na startu.
Spolu na startu. Atleti v Přerově ve velkém zahájili sezonu. Podívejte se

SEZENÍ PRO 300 DIVÁKŮ

Komplexní rekonstrukce se týká kromě atletického oválu také fotbalového hřiště včetně zavlažování a střídaček, podklad bude nový také za brankami, kde se bude nacházet výškařské a tyčkařské doskočiště. Chybět nebudou nové vrhačské kruhy, oštěpařský sektor nebo dálkařská doskočiště.

Novinkou bude oplocení atletické dráhy, osvětlení nebo tři řady lavic na sezení pro diváky a závodníky s kapacitou 300 sedících. „Chtěli jsme tribunku včetně zastřešení. Díky statikům jsme ale zjistili, že by to bylo obrovsky nákladné,“ zmínil předseda atletického oddílu.

Hrubý rozpočet rekonstrukce hřiště vyšel na 41 milionů korun. Zhruba 28 milionů pokryla dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, 7 milionů poskytl Olomoucký kraj a 4 miliony přislíbil Magistrát města Přerova. Zbytek platí Sportovní klub Přerov.

„Projekt, který se udělal v loňském roce, sloužil víceméně pouze pro získání dotace. Během stavby se objevila hromada různých požadavků na úpravy, které jsme vznesli my i firma, která rekonstrukci provádí. Tyto návrhy byly rozumnější, levnější a dílu to neuškodilo,“ uvedl Václav Klvaňa.

Fitness AVE v Přerově
Fitka už chtějí otevřít. Táta by nadával, pak bojoval, říká Jindřich Šejba

Kromě atletů budou zrekonstruovaná sportoviště moci využívat také fotbalisté přerovské Viktorky a veřejnost. Ta však pouze pokud na dráze nebudou probíhat tréninky. „Veřejnost bude mít možnost chodit na dráhu v dopoledních hodinách nebo po trénincích v pozdějších večerních hodinách,“ upřesnil závěrem Václav Klvaňa.

V roce 2016 se ve stejném areálu rekonstrukce dočkala budova se zázemím pro atlety a další sportovce. Současný projekt by měl být dokončen na jaře příštího roku.

Za posledních 15 let vybojovali atleti SK Přerov 29 titulů mistra České republiky, 21 stříbrných a 23 bronzových medailí z republikových šampionátů. Současné trenérky oddílu Helena Tomková a Martina Bařinová reprezentovaly Českou republiku na mistrovstvích světa i Evropy.

Pomůže nový areál vychovat další talenty?