Ty mohou být někdy i tragické. Proto policisté a hasiči vyzývají lidi k opatrnosti. Většinou totiž každým rokem vyjíždí k velkému počtu požárů, zraněním od pyrotechniky či k opilým výtržníkům.

„Situace budeme jako každý rok na Silvestra monitorovat. Zvýšený počet hlídek bude zejména ve večerních hodinách, ale budeme asistovat například i u odpolední plavecké akce u řeky Bečvy zajištěním prostoru a dopravy," uvedl ředitel přerovské městské policie Omar Teriaki.

Strážníci varují především před agresivními opilci a neuváženým zacházením s dělobuchy.

„Nebezpečí vzniká zejména na prostranstvích, kde se shlukuje větší množství lidí. Tam se mohou vyskytnout agresivní opilí jedinci nebo lidé, kteří mohou hodit ostatním pod nohy nebezpečné petardy. Lidé by se těchto činů měli vyvarovat, protože mohou mít trvalé následky," dodal.

Přišel o zuby

Alkohol může způsobit nepříjemné potyčky a vandalismus. Své o tom ví jeden z mladíků, který přišel o zuby.

„Přibližně před pěti lety se na Silvestra poprala partička mladých kluků, s nichž jednomu vybili přední zuby kovovým prstýnky. K běžným případům patří opilci, z nichž se někteří musí odvést na záchytku nebo lidé, kteří usnou na veřejnosti, u nichž hrozí podchlazení nebo umrznutí," upřesnil.

V minulém roce se na Přerovsku opili více než je zdrávo dva nezletilí chlapci, kteří poté skončili v péči lékařů v přerovské a olomoucké nemocnici. Hasiči zasahovali většinou u požárů plastových či plechových kontejnerů a u několika dopravních nehod. Petarda zranila v jedné z obcí dvaatřicetiletého muže, který utrpěl popáleniny na hrudníku.

Jak zacházet s pyrotechnikou?

Důležité je kupovat otestovanou pyrotechniku s návodem

Lidé by při nákupu petard a ohňostrojů neměli šetřit. Nebezpečná může být pyrotechnika bez odpovídajících atestů, u které není přiložen leták s návodem k použití v češtině.

„Každý prodávaný výrobek musí být opatřen návodem k použití, kde se lze dozvědět, jak s předmětem bezpečně zacházet a jak ho správně používat," uvedla Nicole Zaoralová z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Při nedodržení správné manipulace s petardami může dojít k vážným poraněním a požárům. Rozhodně by se neměly házet pod nohy a vyvarovat se jejich použití by se měly zejména podnapilé osoby. Pyrotechniku je nutné odpalovat venku na volném prostranství, aby nemohla rachejtle zalétnout na střechu a nebo oknem do objektů a způsobit požár.

Také by se měla skladovat tak, aby nebyla v dosahu dětí a byla uložena na místech, kde nemůže dojít k jejímu vznícení.

„Na Silvestra v roce 2011 řešili hasiči požár sklepní kóje v bytovém domě v Husově ulici v Přerově. Oheň zasáhl odpad, poškozeny byly omítky a malba. Jako nejpravděpodobnější příčina se jevila hra dětí s petardami," uvedla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Z EMOSu asi naposledy

Letos bude ohňostroj možná naposled nad náměstím.

Na poslední den v roce se v Přerově budou připravovat i městské technické služby, které čeká na Nový rok rozsáhlý úklid.

„Z náměstí TGM, kde proběhnou oslavy, odstraníme lavičky, aby nedošlo k jejich poničení či zranění osob. Další den pak počítáme s úklidem. Letos bude silvestrovský ohňostroj pravděpodobně naposledy spuštěn z budovy EMOS, jedná se totiž o možné změně jeho místa i času," prozradil Radek Koněvalík z přerovských technických služeb.