Silvestrovská show otužilců začne 31. prosince úderem druhé hodiny odpoledne, sraz účastníků je ale o dvě hodiny dříve v sokolovně.

„Ideální by samozřejmě bylo, kdyby se tato akce konala v podmínkách, jaké jsou dnes. Mráz nám vyhovuje, protože voda je teplejší než vzduch,“ prozradila Kamila Svobodová, předsedkyně oddílu dálkového a zimního plavání TJ Spartak Přerov, která ráda vzpomíná na ročníky, kdy se v Bečvě vysekával led, aby si mohli otužilci zadovádět.

„Podle předpovědí meteorologů ale ještě před Štědrým dnem sníh roztaje a teploty budou opět nad nulou. I tak věřím, že bude nálada po dvou letech skvělá,“ dodala Svobodová.

Eliška Nováková
Eliška Nováková: Pořád čekáme, že taťka zase přijde domů...

Tradiční otužilecké show se zúčastní na tři desítky plavců - z Přerova, Prostějova, Olomouce, ale i Brna a jiných měst. Dorazit má Dana Zbořilová, přemožitelka kanálu La Manche, a chybět by neměl ani vnuk zakladatele přerovské tradice Františka Venclovského Petr Válek.

Otužilci se ve dvě hodiny odpoledne zúčastní slavnostního nástupu, následuje přípitek šampaňským a vyhlášení nejhezčí masky. Poté se skupina zimních plavců přemístí k lávce U Loděnice.

Zájemci, kteří si chtějí zasportovat, mohou plavat zpět k sokolovně, milovníkům vodních radovánek bude k tanci ve vlnách vyhrávat hudba. Otužilci nezapomenou ani letos poslat po vodě kytičku Františku Venclovskému, který tradici v Přerově založil.

„S organizací nám pomáhají dobrovolní hasiči z Přerova spolu s potápěčským klubem Skorpen,“ doplnila Kamila Svobodová.

Silvestrovská show otužilců na řece Bečvě v roce 2016
Show otužilců v Přerově OBRAZEM. Připomeňte si rozjívené silvestry u Bečvy

Show otužilců bude moderovat Bohuslav Přidal.

„Pro mě osobně je letošní ročník jubilejní, protože je to dvacáté nepřetržité moderování této akce. Ze silvestrovské show mohou návštěvníci zamířit na náměstí, kde se uskuteční poslední koncert letošního roku se skupinou Freďáci,“ řekl Bohuslav Přidal.