Nejzávažnější úraz spojený se střelbou zábavní pyrotechniky zaznamenali záchranáři v Šumperku, kde muže zasáhl ohňostroj přímo do obličeje a způsobil mu poranění očí a popáleniny ve tvářích. Jestli šel kontrolovat nevybuchnou rachejtli, to přesně záchranáři nevěděli. Měl mít popito a opatrnost šla stranou.

„Měl zasažený obličej, ale byl ve stabilním stavu. Viděl, ale špatně, měl střelný prach v očích. Dále utrpěl popáleniny na tvářích,“ popisovala Lucie Mikisková, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. Zraněného převezli záchranáři na traumatologii Fakultní nemocnice Olomouc.

prof. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA, přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc.
Jak posílit zdraví, včetně imunity? Pomůže 5S

Další případy? Poranění prstů

V dalších dvou případech, na Hranicku a Olomoucku, se podle mluvčí jednalo o poranění prstů na rukou.

„Šlo o puchýře a popáleniny na ruce. Druhý případ byl o něco závažnější, zde došlo k mírnému potrhání tkáně. O amputaci prstů se naštěstí nejednalo,“ uvedla mluvčí záchranky.

Oproti loňskému silvestrovskému veselí byly oslavy příchodu nového roku 2022 co do počtu výjezdů záchranné služby o něco klidnější.

„Nicméně oproti Silvestru 2021 jsme řešili více výjezdů k úrazům, které byly způsobené používáním pyrotechniky a také více případů, kde došlo k napadení, zejména ve městě Olomouc a jeho blízkém okolí,“ dodala.

Přivítat Nový rok přišlo na nejvyšší hanáckou horu Velký Kosíř více než dva tisíce lidí. 1.1. 2022
VIDEO: Na Velký Kosíř vyrazily tisíce lidí, přivítat Nový rok

Alkohol i pád 

Během denní silvestrovské směny měli záchranáři celkem 106 výjezdů a v noci pak 75.

Dvakrát museli záchranáři k lidem, kteří se přiotrávili alkoholem. „Jednalo se o naprostou intoxikaci alkoholem s následným doporučením odeslání pacientů na protialkoholní záchytnou stanici,“ sdělila mluvčí.

V jednom případě vyjížděli k poraněnému mladíkovi, který spadl z třímetrové výšky.