Po jejich zhlédnutí přijdete domů a spontánně obejmete své dítě.

Změní váš pohled na to, co je a co není v životě podstatné.

Výstavu fotografií olomoucké autorky Aleny Skřipské Větší než velká výzva, které dokreslují citlivé texty Martina Nawratha, představil ve čtvrtek v Galerii města Přerova zpěvák Pavel Novák.

„Když jsem ty fotky viděl, tak mě naprosto ohromily. Ta výstava je celý život. Je to smutek, je to láska, je to radost, je to naděje a je to beznaděj," vyjádřil své pocity zpěvák.

Výstava fotografií Aleny Skřipské Větší než velká výzva zachycuje osudy dětí a rodin, jež bojují se zákeřným onkologickým onemocněním,  k vidění je v Galerii města Přerova. Na vernisáž navázal také koncert Pavla Nováka

"Pavel do nás vlil zdravou energii"

Na koncertě po vernisáži výstavy předal Pavel Novák sdružení Šance, jež pomáhá onkologicky nemocným dětem, šek s částkou 111 tisíc 590 korun.

Příspěvky se podařilo shromáždit díky dobročinnosti firem a soukromých osob a pomohou nejen dětem samotným, ale i jejich rodinám.

„Naše organizace má dvacet pět let a přiznám se, že jsme už trochu unaveni. Pavel do nás vlil tu zdravou krev a energii, chce něco dělat a hrozně nás tím nakazil," přiznala ředitelka sdružení Šance Herta Mihálová s tím, že nápad uspořádat výstavu v Přerově vzešel právě od něj.

Sdružení Šance se zaměřuje mimo jiné na podporu registru dárců kostní dřeně nebo na výzkum a léčbu zákeřné nemoci.

„Nejvíce peněz ale směřuje do humanizace nemocničního prostředí – aby měly děti hezké pokojíčky, dokonale vybavené technikou. Máme nádhernou hernu, kterou každý rok vybavíme novými hračkami, protože děti mohou používat jen ty omyvatelné," doplnila Herta Mihálová.

Výstava fotografií Aleny Skřipské Větší než velká výzva zachycuje osudy dětí a rodin, jež bojují se zákeřným onkologickým onemocněním,  k vidění je v Galerii města Přerova. Na vernisáž navázal také koncert Pavla Nováka

Pomoc rodičům i zdravotním sestrám

Rodiny, které se kvůli vážnému onemocnění dítěte dostanou do těžké životní situace, přicházejí mnohdy o finance. I jejich podmínky se snaží sdružení zlepšit.

„Jeden z rodičů musí zůstat v nemocnici a druhý je třeba bez práce. Pomůže jim i obyčejná sušička na prádlo, protože rodiče často mění nemocniční prostředí s domácím a nestíhají si vyprat, ani uklidit," přiblížila.

Sdružení Šance ale přispívá i na krátkodobé ozdravné pobyty zdravotních sester, které se o nemocné děti starají.

„O jejich zdraví se totiž nikdo nestará. Nočními službami a nepřetržitou péčí o děti a rodiny jsou mnohdy psychicky i fyzicky vyčerpané," řekla.

Fotografka Alena Skřipská a Pavel Novák na vernisáži výstavy Větší než velká výzva v Přerově

Těžké chvíle, ale čisté

Snímky olomoucké fotografky Aleny Skřipské, která navštěvovala po dobu tří let hemato-onkologické oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci, zasáhnou každého, kdo je poprvé spatří.

A kde v sobě našla autorka vnitřní sílu zachytit pocity beznaděje, ale i prchavé momenty štěstí a radosti?

„Nejvíce mě to zasáhlo jako matku a dceru. Ty chvíle byly hodně těžké a nedá se od toho vrátit domů a mít klid. Chvíle, strávené v tak těžkých situacích, byly ale strašně čisté. Bez masek. Každý okamžik, ať je těžký nebo šťastný, se prožívá úplně intenzivně. Mně to dalo, abych si i já své okamžiky prožívala takto," uzavřela Alena Skřipská.