Brodili se mezi krami, ztráceli se v mlze a opalovali se na téměř jarním slunci. Počasí posledního dne roku překvapilo i tentokrát.

Na břehu bylo osm stupňů nad nulou a voda měla dva. Naštěstí alespoň odpoledne přestalo pršet, a tak diváci na březích nezmokli.

Přerované to roztočili v pátek večer na tanečním parketu v Městském domě, kde se konalo tradiční setkání Sejdeme se před Silvestrem.
VIDEO: Silvestrovské oslavy v Přerově začaly. Nanečisto

Čím dál lepší atmosféra

Tradici silvestrovského koupání v řece Bečvě založil v Přerově první český přemožitel kanálu La Manche František Venclovský společně s několika přáteli.

Dnes už si bez ní Přerované oslavy Silvestra nedokážou představit a každý rok zaplní oba břehy stovky nadšenců. Lidé postávají i na Tyršově mostě.

„Letošní ročník už je osmačtyřicátý, takže za dva roky oslavíme kulaté jubileum. Franta Venclovský by měl určitě radost, kdyby viděl, jak se lidé dokážou skvěle bavit. Připadá mi, že je tato akce rok od roku zdařilejší a má čím dál lepší atmosféru,“ pochvaloval si jeden z organizátorů Bohuslav Přidal.

Do Bečvy se v neděli úderem druhé hodiny odpoledne ponořily necelé tři desítky plavců z Přerova, Prostějova, ale i Ostravy, Mohelnice, Frýdku-Místku, nebo Hradce Králové.

Recesistické kostýmy účastníků show ani tentokrát nezklamaly. Někdo vsadil na model žáby, jiný okouzlil jako pirát nebo krotitel zvěře.

„Manželka byla loni za havajskou tanečnici a já za lovce lebek. Letos jsme se rozhodli pro kostým lékaře a zdravotní sestry. Strávil jsem totiž po operaci hodně času na chirurgii, a tak mě to inspirovalo,“ řekl jeden z plavců Pavel Hájíček.

Natáčení filmu Juraje Jakubiska Perinbaba 2 na Horním náměstí v Přerově.  V epizodních rolích si zahráli i členové amatérského divadla Dostavník a do komparsu se zapojili i mnozí Přerované.
Jaký byl rok 2017 na Přerovsku? Připomeňte si to nejzajímavější

Přemožitelka La Manche jako tučňák

Tradiční show otužilců si nenechala ujít ani přemožitelka kanálu La Manche Dana Zbořilová.

„Jsem tučňák, což je takové typické zimní zvíře,“ svěřila se úspěšná plavkyně z Prostějova, která se na podzim zúčastnila i celosvětové akce Ledová míle a ve vodě pod pět stupňů Celsia zvládla uplavat 1650 metrů.

„Jezdívám na Silvestra do Přerova už pravidelně, protože tato akce má vždycky skvělou atmosféru. Něco podobného máme na Štědrý den i na Plumlově a zítra zase odjíždím do Brna,“ poznamenala.

Vůbec poprvé si užil show otužilců vnuk Františka Venclovského Petr Válek, který se začal věnovat dálkovému zimnímu plavání letos v květnu.

Jestli půjde ve šlépějích svého dědy, to prý ukáže až čas. Jeho babička a manželka legendárního přemožitele kanálu La Manche Pavlína Venclovská je ráda, že někdo z rodiny v tradici pokračuje.

„Hecovala jsem ho už delší dobu, ale nakonec ho zlanařili kolegové, není to z mojí hlavy,“ smála se.

Ilustrační foto.
Tragédie v Přerově: roční dítě pokousal pes, zraněním podlehlo

Šampaňské na břehu i ve vodě

Na zimní radovánky ve vodě nebylo na Silvestra zrovna ideální počasí. Přesto nechyběla dobrá nálada a někteří otužilci otevírali šampaňské nejen na břehu, ale i ve vodě.

K tanečním kreacím jim hrála hudba a na bezproblémový průběh dohlíželi přerovští dobrovolní hasiči i potápěči z místního klubu Skorpen.

A jaké byly pocity účastníků silvestrovské show poté, co se vynořili z vody?

„Byla svěží, ty dva stupně to pocitově mělo. Když neplavou ledy, není tam žádné nebezpečí a tuto vodu zvládáme. V kostýmech se ale těžko plave, protože šaty brzdí, a trochu jsme zápasili i s protiproudem,“ shrnula Marie Trnkalová z Prostějova.

Novoroční výstup na Čekyňský kopec letos lámal rekordy – popřát si do Nového roku přišlo v neděli na Školní kopec přes sedm stovek účastníků.
Kam na Nový rok? Vzhůru na Čekyňský kopec, již posedmadvacáté