Na Přerovsku jsou už známé výsledky tří odebraných vzorků burčáku, které stanoveným podmínkám vyhověly. Lidé se mohou setkat s prodejem nápoje, který má označení nejen burčák, ale také částečně zkvašený hroznový mošt.

Jaký je mezi tím rozdíl? „Částečně zkvašený hroznový mošt je obecnější pojem, neboť zahrnuje nápoj vyrobený z hroznů pocházejících z celé Evropské unie. Burčák je pak stejný nápoj s tím rozdílem, že jeho hrozny jsou pouze z vinic z České republiky,“ vysvětlil vedoucí oddělení komunikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ivo Klemeš.

Dále upřesnil, že částečně zkvašený mošt i burčák je produkt získaný kvašením hroznového moštu, který není možné vyrábět z jiného druhu ovoce a je zakázáno do něj přidávat vodu. „Podnikatelům falšujícím burčák uložili v posledních dvou letech inspektoři sankce ve výši v řádech sta tisíců korun,“ doplnil Ivo Klemeš.