Tradiční místa, ve kterých se zdržují bezdomovci, v těchto dnech obcházejí přerovští strážníci s informačními letáky.

Jsou na nich kontakty na nejbližší Ubytovnu pro bezdomovce v ulici U výstaviště, ale i novou sedárnu Českého červeného kříže v ulici U Bečvy. V té mohou strávit lidé bez přístřeší celou noc – od osmi hodin večer do osmi ráno jim tu uvaří čaj a dostanou polévku.

Přerovští bezdomovci se v mrazivých dnech scházejí u supermarketů, ale ohřívají se i na parovodních trubkách u Kazeta nebo u železničního mostu.

„Zabydleli se v zahrádkářské kolonii Markrabiny a v opuštěných drážních objektech. Zatím jsme ale při pochůzkách nenarazili na nikoho, kdo by trpěl. Stahují se zřejmě i do bytů a přes den vyrážejí žebrat na krabičák," popsal zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

Lékaři záchranky překvapivě ani v tuhých mrazech, které panují, nemuseli vyjíždět k lidem na ulici s omrzlinami nebo podchlazením.

„Podobné případy jsme naštěstí v minulých dnech neřešili," potvrdil krajský mluvčí záchranky Zdeněk Hošák.

Lidé bez domova mají v Přerově několik možností, kde se ukrýt před mrazem a přečkat krušné chvíle. Jenže paradoxně jich moc nevyužívají. Ubytovna u výstaviště s kapacitou šedesát osm míst totiž zdaleka není obsazená. V současné době je zde 52 klientů, takže volných míst je dostatek.

„V sedárně se schází stále stejná klientela, která tuto službu využívá. Denně zde přespí šest až osm lidí, dostanou zdarma teplý nápoj a polévku, ale i ošacení. Některé také převlékneme," vylíčila ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže v Přerově Eva Mezírková Barešová.

Bezdomovci, kteří se v sedárně scházejí, podle ní nejsou opilí ani agresivní.

„Chodí k nám muži i ženy. Většinou se s nimi pobavíme, rozebereme jejich situaci, a snažíme se ji řešit. Jednoho muže se nám nedávno podařilo ubytovat," doplnila.

Návštěvníci sedárny mají k dispozici vyhřátou místnost s lavicemi a stoly, součástí je i kuchyňka, kde jim pracovník Červeného kříže uvaří čaj. Většina z nich přesto spí na zemi.

Do terénu už za lidmi bez přístřeší vyrazili také pracovníci sociálního odboru magistrátu, kteří se jim snaží pomoci.

„Chodíme opakovaně na obvyklá místa, kde se zdržují – například u Přerovanky nebo na náměstí Přerovského povstání. Častým místem je i nákladní část vlakového nádraží," přiblížil sociální pracovník přerovského magistrátu Boleslav Buš.

Ne všichni ale podle něj o pomoc stojí.

„Na ubytovnu pro bezdomovce často nechtějí, protože by zde museli dodržovat nějaký řád a neměli by přísun k alkoholu. Mají výhrady k systému i k sousedům a odmítají dodržovat hygienické návyky. Závislost na alkoholu je u nich velká," uzavřel.