„Příroda se na letošní úrodě jahod bohužel podepsala. Teplá zima připomínala jaro, které v březnu přešlo do léta a v dubnu pak udeřily mrazy. I když jsme jahody chránili, jak se dalo, rosili vodou, zakrývali netkanou textilií a zapalovali ohně, máme velké ztráty. Jarní mráz nejvíce poškodil právě odrůdu Karmen, a to zhruba z padesáti procent,“ vylíčil Jiří Měšťánek, který spolu s manželkou pěstuje jahody na ploše dvou hektarů.

Odrůda Karmen přitom patří k nejprodávanějším a jsou pro ni typické velké plody tmavě červené barvy. „Je to také jedna z nejchutnějších odrůd, protože má aroma lesních jahod,“ přiblížil.

Jahodová pole v Bochoři dostala kvůli mrazivému počasí zabrat. Pěstitelé sčítají škody.
Jahodová pole v Bochoři potrápilo počasí. Největší mrazy za 12 let

Ostatní odrůdy tak výrazně mrazem neutrpěly a postupně dozrávají. „Hodně žádaná je také Rumba, což je velká, pevná a lehce nakyselená jahoda. V nabídce je i odrůda Honeoye, velký až středně velký plod tmavě červené barvy. Dužina je středně pevná, chuť sladká a aromatická. Pro přímý konzum i zpracování se hodí také Verdi, která připomíná chutí Rumbu a je také velmi sladká,“ řekl.

Nejlepší termín na konci května

Přestože začne v Bochoři samosběr jahod už 20. května, lidé, kteří budou chtít sladké plody použít například na marmelády a džemy, nemusejí nikam spěchat. „Už sbíráme na objednávku, ale ideální je přijít až po 27. květnu, kdy bude výběr největší a dozrají i jahody, vhodné na marmeládu. Cenu se snažíme držet na 70 až 75 korunách za kilogram, což je trochu více než loni, ale je to především kvůli ztrátám, které jsme utrpěli,“ vysvětlil Jiří Měšťánek.

Sběrové dny jsou stejně jako v minulých letech v pondělí, ve středu a v sobotu, a to od šesti hodin ráno až do vysbírání. „Samosběr většinou ukončujeme kolem šesté hodiny večer - záleží především na tom, jak moc je plantáž exponovaná,“ řekl.

V pátek došlo v křižovatce mezi Bochoří a Lověšicemi k hrozivě vypadající nehodě. 22.3. 2024
Bouračka u Bochoře. Lexus nedal přednost dacii, její řidič skončil v nemocnici

První zákazníci se začínají sjíždět vždy kolem šesté hodiny ráno. „Lidé si donesou vlastní nádoby - ty jim zvážíme, a potom odečteme z celkového množství. Dovedeme je na řádek, kde si jahody sbírají. Tam, kde sběr dokončí, zapíchnou kolík,“ popsal systém samosběru Jiří Měšťánek. Sezona podle něj trvá zhruba tři až čtyři týdny. Jahodové plantáže jsou dobře označené, takže by lidé ze vzdálenějšího okolí neměli bloudit. Parkovacích ploch je dostatek.

Konstrukce chmelnic, které loni v srpnu strhla vichřice, obnovují v těchto dnech v Kokorách. Naplno už běží také jarní práce.
Chmelnice v Kokorách, které loni strhla vichřice, obnovují odborníci z Žatce

Na přelomu měsíce května a června začne také samosběr hrášku, který naštěstí dubnovými mrazy nijak neutrpěl. Manželé Měšťánkovi už přijímají také objednávky na česnek, o který je vždy značný zájem.