Zatímco kolem poledne se vichr uklidnil, po 14. hodině zase přidal na síle. Hasiči tak musí stále k poškozeným střechám a popadaným stromům.  

Spoustu zásahů jim odpoledne přibylo hlavně na Hané. Na Prostějovsku se zřítila štítová zeď rodinného domku, jinde zase střecha stodoly spadla na zaparkovaná auta.  

"Situace se v Olomouckém kraji nelepší - v tuto chvíli evidujeme více jak 160 událostí. Přibylo více situací s nutností zajištění uvolněných plechů či střech hrozících zřícením. Nárůst výjezdů je nyní nejvíce na Prostějovsku a Přerovsku," informoval po páté hodině odpoledne mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

V Olšanech na Prostějovsku zasahovali hasiči během odpoledne u několika vážnějších situací.

"Utržená střecha stodoly poničila zaparkované vozidlo a karavan. Za obcí došlo k pádu stožáru s vysokým napětím, přímo v obci došlo k pádu několika stromů do zahrad a na dráty elektrického vedení," popsal mluvčí Hošák.

Drtivou většinou zásahů jsou stále popadané stromy na komunikacích, železnici a veřejném prostranství.

"V Kobeřicích-Hradčanech na Prostějovsku došlo ke zřícení štítové stěny staršího rodinného domku," sdělil mluvčí hasičů.

Bez elektřiny i na Šumpersku a Bouzovsku 

Vítr, který během dne opět nabral na síle, způsobil nové výpadky elektrického proudu na řadě míst Olomouckého kraje. Zejména na Šumpersku, kde se ocitlo bez elektřiny přes tisíc domácností. Desítky pak na Bouzovsku.

„Zatímco v Olomouckém kraji bylo k poledni všechno opraveno, a byli jsme bez poruch, kolem 14. hodiny začalo foukat znovu a přibyly nové poruchy,“ popisoval Vladislav Sobol, mluvčí energetické společnosti ČEZ.

V celém Olomouckém kraji nově přibylo pět poruch na vysokém napětí, zejména v okrese Šumperk.

„Bez proudu je ještě 1100, zbývá opravit poslední poruchu,“ informoval před 18. hodinou mluvčí ČEZ.

O elektřinu přišli odpoledne vlivem silného větru na Bouzovsku, kde odpoledne zůstalo bez proudu na 70 domácností. I zde se do večera podařilo problém vyřešit.

Následky silného větru v Olomouckém kraji. 10.2.2020
Na Hané měl vichr i přes 90 km/h. Kde byla Sabine nejsilnější?

Dopoledne nejvíc škod na Jesenicku

Ráno a dopoledne vichr škodil převážně na Jesenicku, většinou se jednalo o popadané stromy. Zhruba desítku zásahů hlásili před polednem hasiči i z Hranicka, stromy tam padaly hlavně ve vyšších polohách.

V obcích na Jesenicku zůstaly tisíce domácností bez elektrického proudu. 

V parku v Jeseníku silný vítr povalil desítky stromů.  V Prostějově a v Přerově v pondělí vstup do městských sadů preventivně zakázali. Olomouc zatím podobná opatření nechystá. 

"Nárůst výjezdů evidujeme od zhruba 4 hodiny. V tuto chvíli je to více jak 50 situací, převážně na Jesenicku," informoval v jedenáct hodin dopoledne mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Poničené střechy i sady

V Jeseníku vítr poškodil střechy, škodu způsobil i v tamních Smetanových sadech. Popadalo tam minimálně třicet stromů. 

„Kromě zdržení se vycházek do lesa doporučujeme vyhnout se i tomuto městskému parku,“ uvedl ředitel Technických služeb Jeseník Patrik Tomáš Pavlíček.

Hrozí tam pád dalších stromů či větví, lidé by se také mohli dostat do kolize se zaměstnanci a mechanizací technických služeb pracujícími na odstraňování následků.

Silný vítr škodil i v Javorníku.

„V noci vzduchem létalo vše, co nebylo dost těžké. Nárazy větru byly extrémní. Hasiči vyjížděli k popadaným stromům na Travnou a mezi Fořtem a Račím údolím. Vývrat byl i v zámeckém parku,“ popsal jeden z místních obyvatel.

V Žulové a Lipové spadl strom na železniční trať, v Mikulovicích a Vápenné na elektrické vedení.

Se zpožděními v řádu desítek minut musí počítat cestující na železnici. Všechny tratě i silnice nicméně byly ráno průjezdné.

Tisíce lidí bez proudu

Podle mluvčího společnosti ČEZ bylo ráno po sedmé hodině bez proudu zhruba sedm tisíc odběratelů.

"Poruchy jsou hlavně na Jesenicku. V Mikulovicích, Supíkovicích, Bílé Vodě, Vidnavě, Žulové, na Rejvízu a dalších místech," upřesnil Vladislav Sobol.

Orkán Sabine na Královéhradecku. Spadlý strom u obce Spy
Bouře Sabine si vyžádala jednu oběť. Bez proudu byly tisíce domácností

Několik ranních zásahů na Hané

Kromě severu Olomouckého kraje hasiči zasahovali ráno i na Olomoucku a Přerovsku.

V olomoucké části Belidla zajišťovali uvolněnou střechu, v Litovli zase z řeky Moravy odstraňovali naplaveniny stromů a větví, které vytvořily nebezpečnou překážku na mostu v ulici Vítězná. Spadený strom přes cestu museli řešit také v Jezernici u Lipníku nad Bečvou.

Historické parky v Olomouci zatím zůstávají v pondělí volně průchozí.

"Odbor městské zeleně magistrátu ve spolupráci s Výstavištěm Flora a s technickými službami průběžně kontrolují stav dřevin v parcích a budou tak činit až do středy. Prozatím se uzavírání parků nechystá. Pokud by se situace rapidně zhoršovala, může k tomuto preventivnímu opatření město přistoupit," uvdl mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

Online reportáž

Vítr má v Olomouckém kraji během dne zesilovat, na horách by mohl dosáhnout až síly orkánu. K večeru má slábnout.

Meteorologové v neděli zvýšili výstrahu před bouří Sabine, v českých krají na nejvyšší stupeň "extrémní nebezpečí", na Moravě, kde by měl být její dopad o něco slabší platí "vysoký stupeň nebezpečí".

Přes den se jinak v Olomouckém kraji čeká oblačno,až zataženo, přechodně i polojasno a postupně na většině území přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. Na horách srážky i vydatnější. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, na horách 2 až 6 °C, během dne ochlazování. 

Roman Volný, vedoucí Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ Ostrava.
Druhá Emma? Následky lze těžko předpovídat. Varování přišlo včas