„Jsem přesvědčen, že Regionální letiště typu Ostrava nebo Brno v Přerově nebude. Projekt usnul, ne-li přímo umřel, a na základě toho jsme stopnuli všechny investice," konstatoval hejtman.

Hlavním důvodem toho, proč ze záměru nakonec sešlo, byl fakt, že se nepodařilo dosáhnout na evropskou dotaci ve výši zhruba 400 milionů korun. Právě od ní se odvíjela další životaschopnost projektu.

Oba kraje i město Přerov do své vize investovaly desítky milionů korun. Dnes ale není vůbec jisté, zda se jim tyto peníze vrátí.

„Máme v rukou dopis od Leteckých opraváren Malešice, ve kterém stojí, že od ledna příštího roku převezmou a budou provozovat opravy a zkoušky vrtulníků. Poté bude muset být uzavřena dohoda mezi LOMem a akcionáři Regionálního letiště Přerov, " podotkl.

Využití v krizových situacích

Zájmem je, aby mohl letiště využívat v případě krizových situací, jako jsou třeba povodně, Integrovaný záchranný systém. Areál by mohl sloužit také pro přistávání menších letadel. Představa, že by ale v budoucnu z přerovského letiště pravidelně startovaly mezinárodní linky, je už dnes přežitkem.

Nutnost zrušit nejméně jednu leteckou základnu z důvodu úspor avizovalo již dříve ministerstvo obrany ve své Bílé knize. Důvody jsou prozaické – stát musí šetřit a jen provoz vrtulníkové základny v Bochoři spolyká podle propočtů rezortu miliardu ročně.

Informaci o zrušení přerovské základny před časem potvrdil na jednání v Olomouci ministr obrany Vlastimil Picek.

„Platí, že armádní posádka ukončí na letišti činnost ke konci letošního roku. Poté areál plynule přejde na státní podnik Letecké opravárenské závody Malešice," řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle něj se nepočítá s tím, že by bochořské letiště v budoucnu využívala armáda. „Rozdělení majetku se v současné době řeší," doplnil.

Vedení Leteckých opravárenských závodů Malešice (LOM) chce areál v první fázi využít pro výcvikovou činnost vojáků a v budoucnu pak podle výsledků rozšířit portfolio svých aktivit o opravárenské činnosti a ekonomické využití areálu. Například budovy v jižní části letiště by mohly být pronajaty.