Krajská hygienická stanice ve své zprávě z minulého týdne zaznamenala nárůst nemocnosti na Přerovsku.

Nemocných je v okrese v přepočtu na sto tisíc obyvatel oproti předcházejícímu týdnu téměř o dvě stě více. Nejvíce zasaženou věkovou kategorií jsou předškoláci.

„Oproti předminulému týdnu výskyt akutních respiračních infekcí stoupá. Ve srovnání s okolními zeměmi ovšem s minimální dynamikou. V Olomouckém kraji je růst relativní nemocnosti na sto tisíc obyvatel přes patnáct procent,“ uvedla epidemioložka Růžena Haliřová z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Celková nemocnost by v následujících dnech měla postupně klesat.

„V tomto období je obvyklý klouzavý pokles nemocnosti, avšak je možné, že bude ještě narůstat podobně jako v minulém týdnu,“ řekla dále epidemioložka.

Největší nárůst se objevil u věkové kategorie šest až čtrnáct let. V Přerově se relativní nemocnost na sto tisíc obyvatel v této skupině zvýšila z počtu 1054 dětí v předminulém týdnu na 1596 dětí v týdnu minulém.

Nejlepší prevence? Adekvátní oblečení

„Nejvíce zasaženi jsou děti do pěti let a pak děti od šesti do čtrnácti. Jako prevenci bych v těchto dnech doporučila například adekvátní oblečení. Děti může venku v tyto teplejší dny snadno ofouknout studený vítr,“ dodala.

Lékaři v Přerově zaznamenávají více pacientů ve svých ordinacích, a to jak dětských, tak pro dospělé.

„Chodí asi o patnáct až dvacet procent více dětských pacientů, takže trochu větší nemocnost je, ale spíše to souvisí se současnou změnou teplot. Nejčastější jsou onemocnění dýchacích cest, především nachlazení, rýma a kašel,“ uvedla praktická lékařka pro děti a dorost Eva Dobiášová.

U dětí jsou častá nachlazení způsobená značnými výkyvy teplot.

„Pro maminky je teď těžké obléci své dítě, když je ráno chladno a odpoledne se výrazně oteplí. Pak jsou častá takzvaná jarní nachlazení,“ dodala dětská lékařka Eva Dobiášová.

Také dospělých pacientů přibývá. Doktoři pro tyto dny, kdy lidskému organismu hrozí častější únava, doporučují větší konzumaci vitamínů obsažených v ovoci a zelenině.

„Navštěvuje nás asi o desetinu více dospělých pacientů. Neočekávám výrazný nárůst virových onemocnění, avšak vyšší infekčnost se dá očekávat ve městech v místech, kde se více koncentrují lidé. Pro prevenci je vhodné konzumovat potraviny, které obsahují velké množství vitamínů. Proti únavovému syndromu například mrkev a petrželku,“ řekla praktická lékařka pro dospělé Helena Vtípilová.