S demolicí lávky se mělo původně začít v polovině srpna. Na čilý ruch, který tu v létě panuje, město nakonec zareagovalo a dohodlo se s dodavatelem na posunutí termínu.

„Laguna ožila a jsme tomu rádi. Chceme, aby ji lidé mohli využívat do konce prázdnin," vysvětlil náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Stavba bude zásobována cestou okolo ornitologické stanice.

„Budeme se snažit zachovat průchozí cestu pro pěší, ale jestli to bude možné, ukáže až samotný průběh stavby," vysvětlil.

Ke zbourání by mělo dojít začátkem září. Souběžně bude zahájena i stavba nové cyklostezky. Ta povede po pravém břehu Bečvy a nahradí tak nepraktické betonové panely. K cyklostezce s úsekem pro pěší přibude i veřejné osvětlení.

„Je to vstřícný krok od dodavatele cyklostezky. K dnešnímu dni měla být totiž cyklostezka rozestavěná, ale chtěli jsme nechat cestu na Lagunu zpřístupněnou co nejdéle," zdůvodnil změny v harmonogramu Michal Zácha.

O stavbě nové lávky se mluví už od roku 2010, kdy byla stávající poničena při květnových záplavách. Se souhlasem statika je stále používaná. Stavba nové lávky začne v příštím roce, její dokončení je stanoveno na konec června.

Opravy lávky U Loděnice

Náročnou opravu čeká další z důležitých přechodů přes řeku Bečvu – lávku U Loděnice, kterou dvakrát zachvátil požár.

„Od projektanta máme navrženo řešení. Oprava bude náročnější, týká se i konstrukce, nejde tedy jen o kosmetické úpravy," uvedl Michal Zácha.

S její opravou se ale podle něj nezačne dříve, než se dokončí lávka U Tenisu. „Nedopustíme, aby se zavřely obě lávky současně," doplnil. Další jednání v této věci bude již v rukou nového vedení města.

Lávka u loděnice je podle statika funkční a bezpečná, přestože na ní v letech 2012 a 2013 došlo k požáru. Důvody druhého z nich jsou stále v šetření.