Výlov začíná po oba dva dny – tedy v sobotu 17. a v neděli 18. října od 8.30 hodin a potrvá až do odpoledních hodin. V sítích uvíznou nejen kapři, amuři či tolstolobici, ale také candáti, štiky nebo sumci.

„Druhou nejprodávanější rybou je pstruh s vyšší váhovou kategorií kolem dvou kilogramů. Jeho kvalita je velmi dobrá a způsobem svého chovu připomíná lososa – proto je velmi oblíbený," řekl Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.

Kolik vyloví?

Ten si zatím netroufá odhadovat, kolik metráků nakonec v sítích skončí.

„Vzhledem k tomu, že bylo jedno z nejteplejších období a ryby trpěly kyslíkovým deficitem, nemohli jsme je krmit. Nevíme tedy, co ve vodě je. Odhadujeme, že vylovíme šest set padesát metráků, ale když to bude šest set, budeme rádi," dodal.

Vodník, Šediváci i rybí pochoutky

Návštěvníci výlovu Hradeckého rybníka mohou pozorovat rybáře při práci a děti bude čekat na hrázi jejich oblíbený vodník, který je zasvětí do tajemství práce mistrů Petrova cechu. Na slavnostním výlovu nebude chybět ani přerovská kapela Šediváci a stánky s rybími specialitami.

„Po zkušenostech z loňských let jsme připravili dostatečné množství rybích hranolků, které patří k nejoblíbenějším pokrmům. Lidé si mohou pochutnat na pečeném pstruhovi, ale k mání bude i kapr, a to buď smažený, nebo na zelenině. Oblíbené jsou i uzené ryby," řekl Jiří Zahradníček. Svůj vlastní stánek bude mít letos nově na výlovu i přerovská restaurace Labuť, která je vyhlášená vysokou kvalitou přípravy ryb.