„Před čtyřmi lety jsem slíbil, že se budu chovat zodpovědně, jako mladý pionýr, takže dodržuji své sliby a skončím až po čtyřech letech. V radě nebudu sedět za Nezávislé, ale jako nezařazený. Ke konci měsíce uvolňuji své místo v klubu Nezávislých a zatím na tento krok nemám špatné reakce. Takto jsme se domluvili,“ řekl Rudolf Neuls.

Podle Petra Vrány (ANO) rada nemůže dlouhodobě pracovat v desíti lidech.

„Žil jsem v domnění, že když odstupovaly z koalice oba subjekty, tak uvolní i radu. Pokud ale Rudolf Neuls nadále zůstává, je otázkou, kdo ji doplní. Zatím jsme se nebavili o konkrétních jménech,“ konstatoval Petr Vrána.

Ceny města Přerova - Medaili J. A. Komenského předali v pondělí vpodvečer v Mervartově pamětní síni zámku významným osobnostem Přerova zástupci vedení radnice.
V Přerově předali Ceny města

Nezávislí chtějí na příštím jednání zastupitelstva navrhnout odvolání svých zástupců, kteří sedí ve výborech a orgánech města.

„Bude to v podstatě jakési hlasování o důvěře, protože do těchto funkcí jsme byli zastupiteli zvoleni za určité politické konstelace, a ta konstelace se teď změnila. Je pro nás důležité vědět, jestli máme podporu pro práci ve výborech,“ uvedl lídr Nezávislých v Přerově Petr Hermély.

Nezávislí už obdrželi od Rudolfa Neulse písemné stanovisko, ve kterém sděluje, že vystupuje ze zastupitelského klubu.

„V tuto chvíli nezbývá, než jeho rozhodnutí respektovat a nějakým způsobem se s tím srovnat,“ zhodnotil Hermély.

Tradiční soutěž Nejhezčí předzahrádka již zná své vítěze.
Přerov vybral nejhezčí předzahrádku

Odchod z radniční koalice oznámily strany Za prosperitu a Nezávislí už v polovině září. Postoj Prosperity byl jasný hned od počátku a radní za tuto stranu Radek Pospíšilík podal svou rezignaci hned. Důvodem rozpadu koalice byl podle něj rozdílný pohled na zásadní otázky fungování města, odchod schopných úředníků z magistrátu, arogance a špatná komunikace s veřejností.

Nezávislí tehdy vysvětlovali své vystoupení z koalice tím, že by se křehké většině osmnácti zastupitelů nepodařilo prosadit zásadní projekty, a proto je férovější ze společného projektu čtyřkoalice odejít.

V komunálních volbách vítězné hnutí ANO se domluvilo s druhým nejsilnějším koaličním partnerem - Společně pro Přerov - že společně dovládnou do řádných voleb v říjnu příštího roku. Strany se chtějí opírat o hlasy zastupitelů napříč politickým spektrem a doufají, že se na zásadních věcech, jako je schvalování rozpočtu a investic na příští rok, s opozicí nějak domluví.

Petr Vrána - ANO - Přerov
První den v nové roli? Poslanec Vrána je normálně v práci