Město Přerov si kvůli své zadluženosti nebude moci ani v příštím roce dovolit nákladnější investice. V plánu je pouze další etapa rekonstrukce panelového sídliště v Předmostí a zateplení Základní školy Za mlýnem. Radní chtějí investovat alespoň do oprav komunikací a počítá se i s úpravami propojení cyklostezek u rondelu v Želatovské ulici.

Rozpočet města zatíží částkou zhruba 9 milionů korun projekt elektronizace veřejné správy IOP 09. Do účelové rezervy byla zahrnuta mimo jiné i částka 2 miliony korun na provoz bývalého hotelu Strojař, který město kupuje od armády.

Povzbudivé je, že půjde o 1,7 milionů korun více do místních částí, které tak získají finanční prostředky na nutné opravy. Odbor školství požadoval navýšení financí na opravy a údržbu mateřských a základních škol a Městská policie v Přerově získala navíc částku 1,3 milionů.

Zastupitelé i obyvatelé města se mohli s návrhem rozpočtu seznámit už dříve – na veřejném projednávání v malém sále Městského domu. Na něm ale nezazněly žádné připomínky. Ve stejném duchu se neslo i jednání městského zastupitelstva. Rozpočet neprovázela bouřlivá debata a politici k němu neměli vážnější výhrady.

Zastupitelka Ludmila Tomaníková (KSČM) si ale posteskla, že na veřejnou debatu přišlo málo lidí.

„S rozpočtem není problém a není snad cílem nikoho, aby bylo rozpočtové provizorium," vyjádřil se v diskusi třeba zastupitel Přemysl Dvorský (ČSSD). Pro návrh rozpočtu zvedlo ruku 29 přítomných, 5 zastupitelů se zdrželo.