Pro podezření na otravu houbami již během letošní sezony skončily v nemocnicích v Olomouckém kraji bezmála dvě desítky lidí. Všichni přežili.

Na sousedním Zlínsku však otravě muchomůrkou zelenou podlehla starší žena.

Otrav přibylo v posledních třech týdnech a odborníci se obávají, že počty nemusejí být konečné.

Varují proto houbaře, aby nedávali do košíku druhy, které stoprocentně neurčí a věnovali pozornost skladování a úpravě hub.

Olomoučtí toxikologové během letošní sezony vyšetřovali biologický materiál od 24 pacientů, kteří pro podezření z otravy houbami museli do nemocnice.

„Čtrnáct z Olomouckého kraje, dva z Jihomoravského a osm ze Zlínského. V tomto kraji jsme zaznamenali také jedno úmrtí, a to na otravu muchomůrkou zelenou. Starší ženu se již nepodařilo zachránit, jelikož se dostala do nemocnice velmi pozdě – po třech dnech," uvedla toxikoložka Jana Tomková z Ústavu soudního lékařství a medicínského práva Fakultní nemocnice Olomouc.

Většina přiotrávených nesnědla jedovaté muchomůrky, ale zřejmě nejedlé druhy.

Nebo posbírané houby nesprávně skladovali, případně nevhodně upravili.

„Ve dvou případech byl v moči zjištěn muskarin prokazující intoxikaci muchomůrkou tygrovanou nebo zneužívanou muchomůrku červenou. Toxiny muchomůrky zelené, amanitiny, jsme našli pouze v případě zemřelé ženy ze Zlínska," upřesnila toxikoložka.

Muchomůrka zelená je nejjedovatější houba rostoucí v České republice a podle odborníků má na svědomí 90 procent všech smrtelných otrav houbami.

K tragédii stačí jeden klobouk

Jak potvrdil i tragický případ ze Zlínska, otrava po požití tohoto druhu má zrádný průběh, kvůli kterému se člověk může dostat do nemocnice pozdě.

„Dlouho se neprojevují žádné příznaky otravy. Zvracení, krev ve vodnaté stolici mohou přijít až po patnácti hodinách, kdy si člověk často nevybaví, že před mnoha hodinami snědl houbový pokrm. Potíže pak přičítá něčemu jinému. Poté nastane fáze, kdy problémy ustanou, tehdy už ale postupně dochází k selhávání jater a následně ledvin," upozornila Jana Tomková.

Odborníci proto apelují na méně zkušené houbaře, aby nesbírali a nekonzumovali nic, čím si nejsou jisti.

„Mohou zaměnit žampion či některý druh holubinek za muchomůrku zelenou. Pokud nevědí, nejsou si houbou jisti, rozhodně ji nesbírat. Taková záměna může být fatální. V případě muchomůrky zelené stačí jeden klobouk a může dojít i intoxikaci se smrtelným následkem," zdůraznila toxikoložka.

Podobně kladla houbařům na srdce, aby věnovali pozornost skladování hub a jejich vhodné a dostatečné úpravě.

Otravy jsou i v zimě

Protože houbařská sezona zatím nekončí, obávají se, že počet případů intoxikací houbami nemusí být konečný.

„Nárůst jsme zaznamenali v posledních třech týdnech a předpokládáme, že ještě něco přibude. Jednotlivé případy se poté objevují i v zimních měsících, kdy lidé konzumují houby, které nasušili či zamrazili," sdělila toxikoložka.

Pro diagnostiku otrav jedovatými muchomůrkami vyvinuli toxikologové novou analytickou metodu.

Zatímco dříve určovali odborníci otravy mikroskopem podle výtrusů hub v odebraných biologických vzorcích, které jsou specifické pro jednotlivé skupiny hub, novou metodou prokazují toxiny obsažené v muchomůrkách.