„Kabely a nějaké šňůry byly zamotané do sebe, aly bylo to v celkem dobré operační hloubce, takže jsme si říkali, že počkáme přes noc a ráno se to budeme snažit vymotat a dostat ven, což se i povedlo. Byli jsme asi dvacet minut dole a ten samotný výstup byl lehce pod hodinu,“ řekl potápěč David Čani, který se na vylovení polského robota podílel.

K vylovení z dvou set metrové hloubky bylo zapotřebí i speciálního policejního robota, bez kterého by byla celá akce nemožná. Ten je dokonce několikanásobně větší, než robot polský, který v Propasti uvízl. Jeho ovládání je nicméně o něco jednodušší.

„Pokud nemám nějaký orientační bod, tak se musím pohybovat jen pomocí monitoru, kompasu, hlouby a směru natočení. U policejního robota je ale reakce na ovládání okamžitá,“ sdělil pilot policejního robota Martin Kučera.

Na vylovení stroje spolupracovalo na čtrnáct spelologů, kteří se již v minulosti o stejnou věc pokoušeli. Podařilo se to ale až nyní a je s podivem, že za dobu osmi měsíců pod vodou je polský robot Granmarine ve skvělé kondici a plně funčkní. 

Hranická propast je nejhlubší zatopenou propastí na světě
Z Hranické propasti zkusí znovu vytáhnout uvízlého robota