Jen málokdo by řekl, že je tato vitální dáma nejstarší obyvatelkou Přerova. A už vůbec ne, že ve středu oslaví úctyhodných sto tři let.

Ludmila Chytilová zasvětila celý život sokolské činnosti.

„Do Sokola jsem začala chodit už jako dítě a byla jsem v něm až do roku 1948, kdy nás vykádrovali," vzpomněla oslavenkyně.

Narodila se v Přerově a ve městě na řece Bečvě prožila celý život.

Pamatuje i osobnosti, které jsou pro dnešní mladou generaci vzdálenou kapitolou dějepisu. Například T. G. Masaryka, Edvarda Beneše nebo Karla Zejdu – zakladatele továrny Kazeto na výrobu lepenkových kufrů v Přerově.

„Byl to vynikající člověk, jen výborný říct nestačí. Odborník, který z ničeho vybudoval fabriku, zaměstnávající pět stovek lidí. Byl velmi lidský, možná ještě více než Tomáš Baťa," řekla Ludmila Chytilová, která pracovala ve třicátých letech v Kazetu jako vedoucí prodejního oddělení a pamatuje dobu jeho největší slávy.

„Tehdy byly velkým šlágrem lodní kufry, kupovali je všichni, kteří se za války museli někam stěhovat. Šly hodně na odbyt," popsala.

Její kariéra ve firmě ale skončila v roce 1948, když přišlo znárodnění. Odmítla podepsat přihlášku do komunistické strany a dostala výpověď.

„Potom jsem našla práci v oděvní firmě, která měla sídlo v ulici doktora Skaláka. Pracovali tam chlapi, kteří si vážili řemesla, to byla úplně jiná doba, žádné podvody jako teď," podotkla.

Nejstarší obyvatelka Přerova nemá žádné děti a manžel jí zemřel před více než dvaceti lety. Stará se o ni neteř a její manžel.

Jím všechno, od každého trochu

V přerovském Domově pro seniory, kam jí přišli k významnému jubileu popřát i zástupci města v čele s primátorem, je podle svých slov spokojená.

„Je tu osmdesát lidí, a to je osmdesát charakterů a osmdesát různých názorů. Se všemi se ale dá vyjít," svěřila se žena, která dodnes čte noviny, sleduje zprávy v televizi a zajímá se i o politické dění. Dokonce si jde jednou týdně zacvičit.

„I letos budu volit. Ještě jsem ani jednou nevynechala. Ale koho, to je moje věc," zasmála se šarmantní dáma.

A jaká jsou její oblíbená jídla?

„Mám ráda úplně všechno, zeleninu, ale třeba i uzené. Od každého trochu. Dříve jsem hodně a ráda pekla, na Štědrý den třeba i čtyři vánočky," zmínila.

Jejím receptem na dlouhověkost je hlavně optimismus a duševní pohoda. „Už to nejde, jako dříve. Čiperná už tak nejsem, ale říkám si – Ludmilo, musíš!," uzavřela.