„Letošní rok je specifický tím, že jsou výnosy celkově nižší oproti dlouhodobým průměrům. Netýká se to jen hektarových výnosů, ale i cukernatosti, což bude mít za následek to, že se ve srovnání s minulými lety vyrobí méně cukru,“ řekla Diana Kroupová, agronomka společnosti Hanácká potravinářská, která cukrovar provozuje.
Podle ní přitom nebyly původní prognózy tak špatné a i vzorkování nasvědčovalo tomu, že bude cukernatost slušná.
„V září ale lokálně spadlo velké množství vody, a to je bohužel důsledek. V běžné roky zpracováváme přes 250 tisíc tun cukrové řepy a vzhledem k letošním propadům se dá očekávat, že se tato situace promítne i do ceny cukru,“ podotkla.
Cukrová řepa se sváží do prosenického cukrovaru z Přerovska, ale i Kroměřížska, Prostějovska, Olomoucka, Litovelska nebo Šternberska.
Řepná kampaň je vždy na podzim ideální příležitostí k výdělku pro ty, kdo se nebojí práce. Technologie běží nepřetržitě sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně.
„Letos jsme na kampaň nabrali asi devadesát brigádníků a máme asi sto stálých zaměstnanců, kteří jsou tu celý rok,“ uzavřela Diana Kroupová.