Náklady na její opravu činily zhruba 700 tisíc korun, více než polovina financí byla ale uhrazena z dotačních programů.

Kašna z maletínského pískovce o průměru pěti metrů byla zbudována na náměstí, jehož počátky sahají do roku 1475. Dílo samotné je zhotoveno z profilovaných pískovcových segmentů, které jsou zhruba sto třicet centimetrů vysoké a půl metru široké.

Uprostřed je vysoký kamenný podstavec s kovovými chrliči v podobě lvích hlav, na němž se tyčí postava svatého Václava ze světle okrového maletínského pískovce.

„Socha v nadživotní velikosti s pozlacenými prvky byla na kašnu osazena později, a to až v roce 1872, což je vyryto i na podstavci. Je typickou ukázkou tvorby regionálního sochařství," uvedl Vlastimil Staněk z Národního památkového ústavu v Olomouci.

Vůbec nejstarší zmínka o figuře světce, jejíž přesný rok zhotovení se do této doby nepodařilo zjistit, se nachází v Seznamu křížů a soch farnosti Tovačovské z konce roku 1833. Zde je také uvedeno, že jméno autora, rok pořízení ani rok vysvěcení sochy nejsou známy.

„Světec vykazuje rysy pozdně barokního sochařství konce 18. století na Olomoucku. Autorství bývá připisováno tovačovskému sochaři Michaelu Mandíkovi, jenž vytvořil významné skulpturální celky v Kroměříži a Olomouci," upřesnil.

Ve městě tři desítky zapsaných památek

Kašna i se sochou prošly v loňském a letošním roce rekonstrukcí.

„Loni jsme spravovali kašnu a vanu, která propouštěla vodu, letos pak podstavec pod sochou svatého Václava a zrestaurována byla i skulptura," přiblížil starosta Tovačova Leon Bouchal.

Podle jeho slov bylo nutné odstranit neodborné zákroky z minulých let.

„Zajímavostí je, že socha v minulosti stála jinde, než kašna. Pak ale došlo k jejímu poškození, a tak ji u sebe uschoval jeden z měšťanů," zmínil.

V Tovačově jsou na tři desítky historicky významných objektů, které byly zapsány na seznam kulturních památek.

„Nejvýznamnější je zámek, k cenným ale patří také soubor měšťanských domů včetně radnice, dále pomníky a sochy, připomínající prusko-rakouskou bitvu, ale je tu i řada sakrálních památek – kaple, kostely, nebo židovský hřbitov," upřesnil starosta.