Více než stovka vojáků v dobových uniformách obsadila v sobotu Tovačov. Městečkem se nesl dusot koňských kopyt, pach střelného prachu a ze všech stran bylo slyšet vyvolávání slávy pluků.

Tovačov si připomínal letošní 150. výročí od prusko-rakouské války.

Nejatraktivnějším programem byla ukázka bitvy, kterou sledovaly tisíce lidí.

„Bitva u Tovačova se ve skutečnosti odehrála 15. července 1866, ale akci jsme záměrně přesunuli na podzim, abychom ji mohli spojit s oblíbenými tovačovskými hody," vysvětlil za organizátory Martin Barus ze spolku Komitét 1866.

Podle jeho slov cílem této akce je především připomenout si tuto událost, uctít padlé vojáky a současně ukázat divákům, jaké uniformy, vybavení a technika se k této době vážou.

Lidé si také mohou udělat představu o krutých a tvrdých bojích.

Stovky mrtvých

Oslavy stopadesátiletého výročí začaly v pátek křtem knihy Tovačovsko ve válečném roce 1866. V sobotu se už do Tovačova začali sjíždět vojáci ze všech koutů republiky.

Na zámku došlo k přivítání a představením velitelů jednotlivých vojenských historických jednotek. Ty se pak přemístily na tovačovské náměstí, kde si je mohli diváci zblízka prohlédnout a vyfotit.

Celá akce vyvrcholila průvodem k pomníku padlých, kde se konal pietní akt s následnou bitevní ukázkou.

Ta se uskutečnila na autentickém místě – na poli mezi Tovačovem a Dubem nad Moravou.

Celá potyčka mezi pruskými a rakouskými vojáky byla komentována výkladem.

V něm zaznělo, že ztráty v bitvě u Tovačova dosahovaly na straně Rakouska: celkem 265 mrtvých, 181 pohřešovaných, 399 raněných, 739 zajatých. Prusové přišli o 306 mužů.

Počet mrtvých se však později podstatně zvýšil úmrtím raněných.

Osm pomníků

Krvavou bitvu dnes připomíná v Tovačově celkem osm pomníků a křížů.

„Jsem rád, že se nám všechny postupně podařilo opravit. Nejvíce nám dal zabrat pomník majora Behra, což je jediný pruský pomník na našem území," sdělil starosta Tovačova Leon Bouchal.

Na bitevním poli nechyběly manévry mezi pěšáky, dělostřelci, ale i vojáky na koních. Tato akce sklidila u diváků nadšení.

„Moc se mi to líbilo a splnilo to naprosto mé očekávání. Viděl jsem už ledasco, ale tato ukázka byla největší a nejdelší. Hlavně šlo vidět, že to ty lidi baví," zhodnotil jeden z návštěvníků Zdeněk Tichý, bývalý starosta Uhřičic na Kojetínsku.

Oslav se zúčastnil i Klub vojenské historie Josefof. Ten s sebou přivezl unikátní soupravu čtyřliberního polního děla, která zaujala řadu návštěvníků.

„Jsme parta nadšenců do vojenské historie. Během roku se účastníme několika podobných vojensko-historických akcí. Baví nás lidem ukazovat, co se odehrávalo na bitevním poli a jakým způsobem probíhaly vojenské manévry. Prostě nás to těší," svěřil se Jiří Jarkovský v uniformě rakouského dělostřelce.

Dagmar Rozkošná