Návrh nepokračovat v záměru přemístění radnice do historického jádra města předložil na jednání zastupitelstva náměstek primátora Pavel Košutek (ANO).

Pro připomenutí, původní záměr schválilo tehdejší zastupitelstvo již v roce 2007.

„Celkové plánované náklady na tuto investici byly odhadovány na šedesát milionů korun. Na studie, dokumentace pro stavební povolení, statický posudek a další bylo do této chvíle vynaloženo celkem 924 tisíc korun," nastínil finanční stránku akce Pavel Košutek.

Argumenty pro stěhování

Proti zrušení úmyslu přesunout radnici se vyslovil Břetislav Passinger (KSČM).

„Horní náměstí je chloubou Přerova, radnice by tam působila důstojně. Myslím, že by to oživilo střed města a chodilo by tam více lidí. Místo si zaslouží pozornost," uvedl.

„Když se podíváte po republice zjistíte, že ve městech je radnice umístěná přímo v historických budovách. Je to především sídlo pana primátora, ne městský úřad," doplnil.

Původní návrh podle jeho slov vzešel z potřeby náležité reprezentace města.

„V Přerově byl tehdejší prezident Václav Klaus. Nechci říct, že tam jsou psi, ale smrdělo to tam hodně – a tak jsme vítali prezidenta. Myslím, že to nebylo důstojné, tudíž bylo celkem přirozené, že se hledalo nějaké místo," připomněl Břetislav Passinger.

Diskuzi se snažil rozvířit také zastupitel Marek Dostál (ODS).

„Když řekneme, že zrušíme záměr přemístění radnice na Horní náměstí, tak musíme dodat, kde tedy tu radnici budeme mít? Jaká je související koncepce nakládání s majetkem? Stávající radnice už není v takovém dobrém stavu, před dvěma lety se městské policii spravovaly stropy, aby nedošlo k jejich propadu do přízemí. Mám obavy, aby vám radnice nespadla na hlavu," upozornil.

Myslete na rozpočet, vyzýval Kohout

Skutečnost, že toto téma není na pořadu dne, uvedl Jiří Kohout (SpP).

„K tomu stěhování, projektování a budování – myslete na rozpočet. Schválili jsme čtyřicet milionů na koupi Strojaře, budeme mít už s tímto problémy," poznamenal krátce.

Projekt přemístění radnice se v minulosti několikrát vracel k projednání. Původně se v něm počítalo s využitím čtyř budov na Horním náměstí – kromě klubu Teplo a matriky také dvou objektů, budov č. 11 a 12, které jsou v soukromých rukou. Městu se je ale nepodařilo získat.

„Hlavní inventarizační komise doporučila dokumentaci nevyřazovat. Rozhodnutí přehodila na zastupitelstvo město, protože původní záměr schválilo zastupitelstvo a může to tedy zrušit pouze zastupitelstvo," vysvětlil Pavel Košutek.

Návrh nepokračovat v záměru byl pak zastupitelstvem schválen – pro hlasovalo 21 členů, většinou koaliční partneři.