Zviditelnění unikátního archeologického naleziště v Předmostí může zvýšit turistickou přitažlivost Přerova.

„Na projektu se podíleli přední odborníci – zahradní architekti, výtvarníci, zoologové, geologové a specialisté na audiovizuální techniku. Výsledkem je ambiciózní a v Evropě ojedinělý návrh tématického parku," řekl už dříve archeolog Zdeněk Schenk, který se historii Předmostí věnuje.

Autoři vize s názvem Svět lovců mamutů chtějí nenásilně upravit původní provozní budovu předmostské cihelny a zachovat ji jako vstupní objekt. Počítá se s kavárnou, prodejnou suvenýrů i víceúčelovým sálem. Novou stavbou by měla být přilehlá rozhledna, umožňující výhled do Moravské brány. Stejný, jaký se kdysi naskytl pravěkým lovcům mamutů.

Bezplatný přístup

Park doby ledové s relaxačními plochami, dětskými hřišti a občerstvením má být přístupný po celý rok bezplatně. Totéž platí o přilehlých výbězích se živými zvířaty. K vidění zde budou vlci, zubři, pratuři nebo sobi. Na vrcholu Hradiska se má rozprostírat osada lovců mamutů.

„Záměrem je vytvoření dojmu autentického prostředí tak, aby návštěvník získal iluzi původní krajiny. Trasa by měla gradovat až k závěrečné panoramatické projekci, kdy lidé vstoupí do krajiny doby ledové a na malou chvíli se stanou její součástí," dodal šéf odboru Stavebního úřadu a životního prostředí magistrátu Pavel Juliš.

Za 260 milionů

Areál Mamutova se má rozprostírat na ploše sedmi hektarů v katastrálním území Předmostí. Předpokládané náklady činí 260 milionů korun a přesahují finanční možnosti města. Finančně se tedy tato nákladná akce neobejde bez dotace. Přerov proto spolupracuje s partnerským polským městem Ozimek, aby mohla obě města společně dosáhnout na evropské peníze.

„Jedná se o velkou částku a mohl by být problém s financováním, takže jsme projekt rozdělili na několik etap," vysvětlil radní a předkladatel návrhu Radek Pospíšilík (Za prosperitu Přerova). Zastupitelé budou na svém zasedání v pondělí schvalovat záměr na financování první etapy.

Vyžádala by si náklady 35 milionů korun, které by město hradilo formou úvěru s výší splatnosti do pěti let. „Nechci zatížit město velkým úvěrem, bez dotace první etapu nepostavíme," řekl Pospíšilík.

První etapa by zahrnovala zbudování budovy s restaurací a rozhlednou, částečnou expozicí, nádvořím a malým parkovištěm. Další finance bude stát i přivedení energetických sítí, vody, elektřiny, kanalizace a plynu.

Územní řízení by mělo být u konce už v červnu. Před zastupitelstvem je ještě schválení zpracování dokumentace pro stavební povolení. Pokud vše dobře půjde a projekt v příštím roce uspěje se žádostí o dotaci, mohlo by se začít s realizací první etapy na podzim roku 2018.