Opozice tyto výhody politiků už delší dobu kritizuje a tvrdí, že by měly být karty vráceny technickým službám.

Radní v reakci na výhrady opozičních zastupitelů navrhli, aby zástupci vedení města, kteří obdrželi více než jednu kartu, uzavřeli darovací smlouvy.

„To znamená, že je budou muset v rámci daňového přiznání zdanit," vysvětlil mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Zástupci koalice Společně pro Přerov si ale myslí, že by měla tato výhoda skončit úplně.

Zastupitelka Helena Netopilová (SpP) předložila na jednání protinávrh, aby zastupitelé uzavření darovacích smluv neschválili a žádala, aby byly všechny parkovací karty neprodleně vráceny Technickým službám města Přerova.

„Není ostuda přiznat chybu a ty karty jednoduše vrátit," poznamenala. Její protinávrh ale neprošel.

Opozice tvrdí, že je neseriózní mít tuto nepřijatelnou výhodu. Zastupitelka navíc řekla, že by chtěla vědět, jestli vlastní všichni zastupitelé, kteří rovněž dostali parkovací karty, řidičský průkaz a mají auto.

Lidé z koalice Společně pro Přerov jako jediní karty odmítli.

Primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) nevyloučil do budoucna možnost dalších změn.

„Chceme se subjekty, kterým jsme karty poskytli, uzavřít darovací smlouvy. Uvidíme, jaký zvolíme řád v parkovacích kartách pro rok 2013, určitě to ale bude v souladu s morálkou," konstatoval. Návrh radních nakonec zastupitelé většinou podpořili.

Opoziční strana Společně pro Přerov považuje nákup parkovacích karet za více než 600 tisíc korun z rozpočtu města za plýtvání penězi daňových poplatníků.

Vedení města si totiž rozdělilo bez jasného určení více než dvě desítky parkovacích karet, přičemž jedna přijde na 8 800 korun.

Deset kusů převzal primátor města Jiří Lajtoch (ČSSD), po pěti pak obdrželi jeho náměstci. Další měli k dispozici i úředníci magistrátu. Radní to už dříve vysvětlovali tím, že parkovací karty půjčují svým pracovním partnerům a spolupracujícím organizacím.