Dětské oddělení se navíc tísní v jiné části města – v objektu v Palackého ulici. Nabídnout budovu, vhodnou pro rekonstrukci, nyní podle radních můžou městu sami majitelé.

„Vedení Přerova se snaží najít vhodné prostory pro knihovnu už několik let. Pátrání po městských objektech a pozemcích však nebylo úspěšné. A to nejen díky vysoké finanční náročnosti, ale také proto, že knihovna má svá specifika, která ne každá budova či pozemek mohou plně splňovat,“ vysvětlila vedoucí oddělení komunikace přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Knihovna by měla být podle představ radních významnou veřejnou stavbou, která si zaslouží výrazné architektonické řešení.

Pro návštěvníky je důležitá její poloha, dobrá dostupnost a prostředí, ve kterém se nachází. Nejsnazší cestou je tedy získat objekt, jenž je možné pro účely knihovny zrekonstruovat.

Přicházejí sice v úvahu, ale s otazníky

Nutnost přemístění stávající knihovny si radní uvědomují s čím dál větší naléhavostí.

„Nachází se v nevyhovujících prostorách a budova je staticky narušená. Ve hře jsou dvě možnosti – objekt bývalého Chemoprojektu nebo armádní budova v Čechově ulici. Nechali jsme si vypracovat studii toho, kolik by vybudování nové knihovny v těchto objektech stálo,“ shrnul náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek (ODS).

Podle předběžného odhadu by v případě zchátralého objektu v Čechově ulici přišla rekonstrukce na 170 milionů, jen základní úpravy bývalého Chemoprojektu by stály kolem 100 milionů.

„Tyto prostory mají navíc velkou nevýhodu v tom, že poschodí neunesou zátěž, takže by tato částka ani nemusela stačit,“ poznamenal Josef Kulíšek.

Město už podle primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) dostalo několik nabídek. „Například budova Montáží v ulici Brabansko je na prodej a určitě by se našly i prostory v bývalých kasárnách. Pracovní skupina vypracovala podmínky, jež by měla nová knihovna splňovat,“ řekl.

Jak by mělo nové zázemí pro čtenáře vypadat?

„Z hlediska urbanismu i architektury by měla být knihovna při respektování svého okolí výrazným městotvorným prvkem,“ nastínila vedoucí oddělení komunikace Lenka Chalupová. Ta dodala, že hodnotu lokality zvyšuje její nejbližší okolí.

„Nepříznivě působí rušná ulice, vhodná je naopak parková úprava s lavičkami. Ideální je atrium, které dotvoří atmosféru a nabídne za příjemného počasí nečekané pracovní či relaxační podmínky,“ zmínila dále.

Město přišlo teprve nedávno s vizí na využití budovy bývalé Union banky v Palackého ulici a návrhy, které jsou architektonicky zajímavé, zhotovili i studenti brněnské architektury.

„Nechceme si ale stavět vzdušné zámky a dělat to, co je pro nás finančně nedostupné,“ uzavřel náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

SOUVISEJÍCÍ: Nová knihovna? Moderní pojetí nebo klasika? Vyberte si