Horní Lipová - Policejní komisař již zahájil trestní stíhání jedné právnické a tří fyzických osob ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. O vině či nevině obviněných rozhodne soud. Provozovatel odmítá, že by chyba měla být pouze na straně zoo.

„V říjnu 2018 měli provozovat nedostatečně technicky zabezpečený pavilon šelem. V prostoru volně přístupném návštěvníkům měla část pletiva výběhu pumy natolik velká oka, že puma mohla prostrčit tlapy ven. Současně bylo pletivo kryto pouze prosklenými neuzamykatelnými dveřmi,“ sdělila k trestnímu stíhání mluvčí policie Tereza Neubauerová.

Faunapark v Horní Lipové
Faunapark v Lipové má status zoo, zatím na dva roky

Dívenka se tehdy pohybovala před výběhem s otevřenými dveřmi.

„V ten okamžik puma prostrčila tlapu ven a dívenku zranila na hlavě a hrudníku. Dalšímu jednání zabránili přítomní rodiče,“ popsala policejní mluvčí.

Za přečin hrozí obviněným až trest odnětí svobody na dva roky.

Petr Augustýn, provozovatel Faunaparku, je přesvědčen, že chyba není pouze na straně zoo.

„O tom, ať nestranně rozhodne soud. Necháváme to na právnících a nebudeme již případ komentovat. Nelze házet vinu pouze na nás,“ řekl Deníku.

Dívenka tehdy byla s mnohočetnými poraněními ošetřena v olomoucké fakultní nemocnici, kde jí škrábance vyčistili a zašili. Po třech dnech mohla být propuštěna domů.

Jak Deník informoval jako první, dívenka tehdy byla v zooparku na výletě společně s rodiči a u pumy, kde se zastavili, měla být otevřena dvířka. Dítě si údajně chtělo šelmu pohladit. Než rodiče stačili zareagovat a dcerku odstrčit od klece, kočka se na ni vrhla a poškrábala ji. Nato přivolaná sanitka odvezla poškrábané dítě do jesenické nemocnice a odtud do olomoucké fakultky.

Puma americká. Tento druh je k vidění i ve Faunaparku v Horní Lipové
Dítě v zooparku zranila puma

Augustýn toho, co se stalo, od počátku litoval. Nedokázal vysvětlit, proč byla dvířka otevřená. Kromě pumy americké chová i dva tygry ussurijské. Po události posílil bezpečnostní prvky. V zahradě umístil kamerový systém, aby měl pohyb návštěvníků a zvířata ve výběhu a ubikaci non-stop pod dohledem.

„Instaloval jsem dvojité oplocení u velkých šelem. Lidé se už nedostanou blízko klece,“ popisoval vloni Deníku.