Veterináři proto hodnotí aktuální situaci jako klidnou.

Počátkem příštího týdne také zruší ochranné pásmo na Přerovsku.

Zároveň ale zdůrazňují, že v případě této nákazy předpovídat další vývoj v podstatě nelze. Zabezpečení chovů je proto stále na místě.

Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj nezaznamenala v posledních dnech žádný nový případ onemocnění ptačí chřipkou ani u divoce žijícího vodního ptactva.

Poslední labuť vyšetřovali v pondělí.

„Laboratoř nepotvrdila onemocnění. Labuť je negativní. Nic dalšího na vyšetření nemáme,“ informoval ředitel Aleš Zatloukal ve středu po poledni.

Poslední případy ptačí chřipky u divoce žijících zvířat evidují v Tovačově, kde na jednom z rybníků na sklonku ledna uhynulo patnáct labutí.

Vyšetření, které by podezření potvrdilo, však veterináři neprováděli. Podle nich nebylo v lokalitě zapotřebí. Nákaza se tam již v minulých dnech objevila.

Nákup drůbeže bez obav

Aktuální situaci v Olomouckém kraji proto veterináři vyhodnotili jako klidnou.

„Počátkem příštího týdne budeme odvolávat ohnisko na Přerovsku a rušit ochranné pásmo. Pásmo dozoru ale ještě zůstane,“ uvedl Zatloukal.

„Ale samozřejmě sledujeme situaci jinde, a vidíme, jak to vypadá na severu a jihu Čech, nelze proto vyloučit, že v příštích dnech nemůže být pozitivní nález. To bohužel nelze,“ doplnil.

Lidé na venkově rovněž mohou bez obav nakupovat zdravé kuřice a chovné kohouty od drůbežárny Prace, která v těchto dnech zajíždí s opeřenými odchovanci i do Olomouckého kraje.

„Nejsou v žádném pásmu a není žádný důvod k tomu, že by nemohli obchodovat,“ sdělil k populární drůbežárně z Brněnska.

Nový subtyp objeven v zoo

V Česku bylo v pondělí potvrzeno 28. ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže ve Volyni na Strakonicku. V hospodářství bylo na 100 kusů vodní i hrabavé drůbeže, která byla utracena.

Výsledky u uhynulé labutě ze ZOO Liberec potvrdily nový subtyp ptačí chřipky H5N5, který byl zachycen v Německu.

„V souvislosti s ptačí chřipkou bylo v České republice od začátku roku prozatím usmrceno více než 58 000 ptáků. Ptačí chřipka byla také zatím prokázána u 50 volně žijících ptáků ve 12 krajích,“ shrnul mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.