„V Tovačově a ve Vlkoši máme své výcvikové základny a letos jsme dostali za úkol uspořádat mistrovství právě tady," poznamenal hlavní organizátor akce Květoslav Štibora.

Psi a jejich psovodi museli vedle praktických zkoušek zvládnout také zkoušku poslušnosti, která se skládala z deseti překážek.

„Každá z nich je ohodnocena deseti body. Účastníci tak mohou získat maximálně sto bodů. Celé je to vlastně podobné koňskému parkuru," upřesnil Květoslav Štibora, který ale prý z hlediska kvality zažil i úspěšnější ročníky, než byl ten letošní.

„Výsledky nejsou nijak ohromující. Důvodem jsou i dost náročné podmínky. V rámci soutěže poslušnosti budou výsledky ještě slušné, ale asi nikdo ze závodníků nepočítal s tak náročnými podmínkami v rozsáhlých sutinách, které simulují reálný zákrok," dodal člen Záchranné brigády kynologů Olomouckého kraje.

Sám ale ví, že konečný rezultát závisí nejen na čtyřnohém zvířeti, ale značně jej ovlivňuje i jeho pán.

„Pes a psovod tvoří jeden tým. Psovod by například měl už podle štěkotu rozeznat, jestli pes našel živou, nebo zemřelou osobu. To má v praxi velký význam. Díky tomu se může rychleji pomoci přeživším lidem," konstatoval bývalý mistr světa v soutěžích záchranných psů, jenž přichystanou obtížnost šampionátu v sutinách obhajoval.

„Vzhledem k tomu, co psa čeká v ostrém terénu, je náročná příprava nutná. Jak se říká – těžko na cvičišti, lehko na bojišti," poznamenal.

Praktické disciplíny byly i v Tovačově zaměřeny na lokality, které odpovídají možným skutečným katastrofám. Každý pes musí v připraveném terénu své schopnosti jednou za dva roky potvrdit a dokázat tak, že je na případný reálný zásah vždy připravený.

Tip na poslušnost psa? Kabanos v kapse, říká cvičitelka

Mistrovství republiky ve cvičení záchranných psů v Tovačově.

Tovačov – Bonnie, tříletý chodský pes, už asi bere cvičení své bystrosti za běžnou součást života. Za dva a půl roku si fenka na pravidelnou přípravu jistě už zvykla. Přibližně tak dlouho totiž se svou majitelkou Lenkou Gárskou navštěvuje Kynologický klub Vlkoš.

„Jak dlouho trvá natrénovat jeden cvik? To se nedá jednoznačně určit. Třeba klasické „sedni" uměla hned. Složitější vyštěkání se ale učí i celý rok. Zrovna Bonnie je celkem natvrdlá," řekla s úsměvem Lenka Gárská. „Takový Ron, to je opravdová bomba. Ten umí všechno hned," dodala k dalšímu čtyřnohému zástupci zájmového kroužku ve Vlkoši.

Psovodi se svými zvířecími kamarády dochází do zmíněného klubu každou neděli. „Před větší akcí se ale scházíme i dvakrát za týden," uvedla k předváděčce na mistrovství republiky.

Lenka se ke cvičení psa dostala až časem. Dříve prý o takové zálibě příliš neuvažovala. „Pak jsem si ale řekla, že by pes neměl vyrůst jako dřevo v lese. Šla jsem tedy na cvičiště do Vlkoše, ať aspoň něco umí," dodala.

Za pár let intenzivní aktivity už ví, jak se psem účelně pracovat. „Člověk hlavně nesmí být nervózní. Na to, aby mě Bonnie poslechla, mám i jeden trik. Kabanos v kapse," dodala členka vlkošského kynologického klubu. Ona i její kolegové divákům v sobotu předvedli, co už se jejich psi naučili. Asi půlhodinová variabilní ukázka svědčila o tom, že toho rozhodně není málo. (pm)