Osmnáctiletá Nikol Vitoslavská z Troubek je pevně rozhodnutá, komu svůj hlas do volební urny vhodí. Prezidentské volby jsou pro ni prvními, a bere je, jako svoji povinnost.

„Volby pro mě znamenají otázku budoucnosti České republiky, a proto budu volit ráda. V tom, koho zvolím mám jasno,“ zdůraznila.

O tom, koho bude volit, ale hned jasno neměla. „V mém rozhodování mě velmi ovlivnilo to, jak kandidáti dokážou debatovat v diskuzích. Se „svým“ kandidátem naprosto souhlasím, proto ho budu také volit a volila jsem ho i v kole prvním,“ řekla usměvavá studentka.

Do okrsku v budově Základní školy Trávník v Přerově přišel volit i strongman a světový rekordman Jiří Tkadlčík.
Strongman Jiří Tkadlčík volil prezidenta v rodném Přerově


Doma i ve škole volby probírají stále.

„Rodiče mají stejný názor jako já, takže panuje klidná atmosféra. Ve škole je to ale horší, protože spolužáci mají naprosto odlišný názor, do třídních debat se proto spíš nezapojuji,“ prozradila.

A jaký má vzkaz pro lidi, kteří se volit nechystají? „Každý má svobodnou volbu jít či nejít volit, žijeme přece v demokratickém státu, ale pokud někdo k volbám nepůjde, pak nemůže být naštvaný z konečného výsledku. I když můj kandidát nevyhraje, bude mě to mrzet, ale budu mít čisté svědomí, protože jsem k volbám šla a splnila jsem tak svoji občanskou povinnost,“ uzavřela.

Druhý den druhého kola prezidentských voleb v Přerově
Přerovsko vybíralo prezidenta, účast zřejmě překoná 1. kolo


To osmnáctiletý Tomáš Günther z Henčlova se po prvním kole musel znovu rozhodovat. Jeho původní kandidát Pavel Fisher se totiž do druhého kola nedostal.

„I tak mám v tom, koho volit jasno. Debaty v médiích jsem sledoval, ale můj názor nijak nezměnily, měl jsem jasno,“ vysvětlil.

Také u Güntherů doma panuje shoda ohledně volby nového prezidenta. „S rodiči se o této problematice bavíme v podstatě každý den,“ konstatoval.

I on je toho názoru, že by zejména mladí lidé k volbám jít měli.

„Myslím si, že mladí lidé by rozhodně měli jít volit, protože je potřeba, aby konečný výsledek odrážel názor všech, ne jenom starší populace, ale i názor mladých lidí, o tom totiž volby podle mého názoru jsou. Lidé mají právo nevolit, ale není to správné,“ sdělil svůj názor. 

Kratochvílova ulice v Přerově. Ilustrační foto
Řidiči se dočkají opravy Kratochvílovy ulice, jinou metodou než minule