„Jsme spokojení, protože se akce opravdu vydařila. Od července do října jsme zaregistrovali 145 prvodárců, z toho 77 žen a 68 mužů," uvedl primář transfúzní stanice přerovské nemocnice Štefan Repovský. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to dvojnásobně více – prvodárců bylo totiž loni pouze 63.

Kampaň Přesvědč dospělé, aby darovali krev, apelovala hlavně na děti – měly za úkol přemluvit své blízké, aby přišli do nemocnice darovat tu nejcennější tekutinu. Odměnou jim byly vstupenky na bazén nebo na zimní stadión. A prvodárci podle organizátorů prosby dětí vyslyšeli.

„Úspěch tohoto projektu mě těší. Je vidět, že lidé nejsou lhostejní a slovo solidarita jim není cizí. Výzva oslovila i úředníky magistrátu a také některé politiky, kteří přišli darovat krev," uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD), který nad touto akcí převzal záštitu.

Přerovská nemocnice vyhlásila po úspěchu prvního projektu další kampaň s názvem „Přiveď svého dárce". „Dárce krve nebo plazmy, který je evidovaný na našem odběrovém středisku a přivede nového dárce k odběru, bude odměněn drobným dárkem. Dostane tričko, deštník nebo digitální lékařský teploměr," podotkla vrchní sestra transfúzní stanice Gabriela Bartušková.