„Ani jsme nečekali, že přijde tolik lidí. Necelé čtyři hodiny od otevření místností máme účast kolem 17 procent, což není zrovna obvyklé," přiblížila Irena Přivřelová, členka okrskové komise v ulici Na Šířavě.

Největší nápor byl podle ní krátce po otevření místností ve dvě hodiny odpoledne.

„Přicházeli ale spíše starší lidé, zatímco mladí dorazili později," dodala.

Stejné postřehy měli i členové komisí na jiných místech ve městě.

„Hned první hodinu jsme tu měli na čtyři desítky voličů, což je slušná účast," podotkla také předsedkyně komise v okrsku v ulici Za mlýnem.

ČTĚTE TAKÉ: V Přerově už odvolila nejstarší dáma

Nálada nebyla optimistická

Nálada voličů ale nebyla zrovna růžová.

„Je to úplně beznadějné a k ničemu to nevede, takže jsem volila úplně jinak, než v předchozích dvaceti letech," svěřila se jedna z příchozích Božena Krutilová. „Nedal jsem hlas žádné straně, která byla u moci v posledních dvaceti letech," doplnil ji také starší muž.

Někteří Přerované se svěřili, že vlastně do poslední chvíle nevěděli, koho volit.

„Je to pěkný rébus. Vybrat někoho, kdo se nebude starat jen o své peníze, ale o lidi. Nakonec jsem vhodila hlas tomu, koho znám osobně," řekla důchodkyně z Přerova.

Zatímco na většině míst Přerovska, na Hranicku a Lipnicku se konají pouze volby do krajského zastupitelstva, v některých městech a obcích lidé rozhodují také o tom, kdo se stane novým senátorem. Spadají totiž pod prostějovský obvod.

„Týká se to Kojetína a okolních obcí Křenovice, Lobodice, Měrovice nad Hanou, Oplocany, Polkovice, Stříbrnice a Uhřičice, dále Tovačova a pak některých obcí v okolí Přerova. K nim patří Brodek u Přerova, Citov, Císařov, Rokytnice a Troubky," upřesnil Miloslav Pospíšil z Českého statistického ú­řadu.

Ve Lhotce čekali na autobus z práce

Dobrá nálada panovala v pátek odpoledne v nejmenším volebním okrsku na Přerovsku – v obci Lhotka. Ve vesnici, ve které může volit 41 z celkového počtu 53 obyvatel, splnili svou občanskou povinnost hodinu po otevření místnosti jen členové místní komise.

Podle jejich vyjádření je na místní ještě příliš brzy – autobus, který je doveze ze zaměstnání totiž teprve přijede.

„Při komunálních volbách před dvěma lety jsme tu měli pětasedmdesáti­procentní účast. U krajských je ale běžně nižší. Zajímavostí je, že věkový průměr se tu pohybuje okolo 59 let a žijí tu i dva Američané," prozradila členka komise Lenka Feichtingerová ze Lhotky.

Mezi prvními, kdo v pátek ve Lhotce dorazil na obecní úřad, byla místní dvaasedmdesátiletá volička. „Bydlím tu celý život a volím každý rok, už od svých osmnácti. Všimla jsem si, že letos jsou v komisi nové tváře," pousmála se.

V nedaleké obci Kokory přišlo dvě hodiny po otevření volebních místností osmatřicet lidí. Někteří členové komise si v poklidu četli časopisy, protože ten největší nápor je teprve čekal.

„Zatím je účast 4,8 procent. Nejvíce lidí ale přichází až večer, paradoxně až těsně před dvaadvacátou hodinou. U nás většinou volí obyvatelé ve středním a starším věku, mladí tu moc k volbám nechodí," zmínila pracovnice obecního úřadu a zapisovatelka komise Irena Lichnovská s tím, že u voleb sedí již podvanácté. „Sčítat výsledky začneme v sobotu tak ve čtrnáct hodin a hotovo by mělo být tak do hodiny," odhaduje.