„Loni v září přišlo do prvních tříd vůbec nejvíce dětí za posledních několik let – celkem 475. I letos je prvňáčků poměrně hodně, alespoň ve srovnání s minulými roky. Po těchto silných ročnících už ale očekáváme změnu," nastínil Petr Hrbek z odboru školství přerovského magistrátu.

Nejvíce prvních tříd otevřou letos v září stejně jako loni na Základní škole Trávník – a to hned čtyři.

„Tři první třídy zaplní také na ZŠ U Tenisu, jinde už to bude většinou po dvou," doplnil. Přerovské prvňáčky čeká 1. září, kdy nastane jejich „velký den," slavnostní přivítání. To je vždy v režii jednotlivých škol a rodiče najdou všechny potřebné informace na webových stránkách.

Například na ZŠ Svisle přivítají nováčky s velkou slávou.

„Připravujeme slavnostní zahájení nového školního roku pro rodiče i děti. Prvňáčky přivítám nejprve já, a potom je přijdou pozdravit starší spolužáci s interaktivním kulturním programem. Pak už si je odvedou paní učitelky do tříd, kde bude na děti čekat malé překvapení," přiblížil ředitel ZŠ Svisle Miroslav Fryštacký.

V kurzu je Ledové království

Pro rodiče prvňáčků, kteří začali tento týden s vytištěnými seznamy v ruce nakupovat školní pomůcky, je září vždy finančně náročným měsícem.

„Pokud ale nakupujete pomůcky pro dvojčata, která jdou do první třídy, a máte ještě jedno starší dítě, přijde vás to na několik tisíc korun," popsala Sylva Schenková z Újezdce u Přerova, která se tento týden vydala na nákup pomůcek se svými třemi syny.

„Jedna aktovka stojí kolem tisícovky, pak musím dokoupit desky, pouzdra pro kluky a věci do výtvarné výchovy. To všechno dvakrát. Starší syn už naštěstí většinu věcí má," řekla.

Podle prodavačky Moniky Répalové z papírnictví ve Wilsonově ulici v Přerově jsou letos v kurzu motivy Ledového království. Chlapci si ale nejčastěji vybírají pouzdra, aktovky a složky, na kterých jsou obrázky se sportovní tematikou.

Zatímco někteří rodiče upřednostňují nákup ve velkých obchodních centrech, jiným vyhovuje kamenný obchod. Prodavačkám jen předají seznam pomůcek, a ty jim věci vyhledají.

„Největší potíže jsou vždy při vybírání obalů na učebnice. Jsou i rodiče, kteří nám předají knížky, my jim je obalíme, a oni si pro ně třeba za hodinu přijdou. Odhadnout rozměry obalů na učebnice je pro ně mnohdy rébus," dodala prodavačka.

Největší nápor školáků se dá v papírnictvích očekávat až v září, kdy dostanou rodiče konkrétní pokyny od třídních učitelů.

„Seznamy jsou jedna věc, ale učitelé je vždy upřesňují. Je tedy lepší nakoupit základní pomůcky, například do výtvarné výchovy, a zbytek později," shrnula svou zkušenost matka chlapce, který letos půjde do čtvrté třídy.