Dvě protipovodňové zídky o celkové délce 750 metrů navazují na podobné stavby, které stojí na nábřeží Edvarda Beneše a u Kazeta.

„Protipovodňové zídky u tenisových kurtů i nad jezem byly stavebně dokončeny v průběhu ledna. V dubnu jsme ještě prováděli ochranné nátěry a zapravení komunikací v místech, kde jsme pracovali na stokové části. V současnosti je protipovodňová ochrana stavebně dokončena, na konci dubna došlo k jejímu předání a zahajujeme proces kolaudace. S ohledem na rozsah stavby předpokládáme vydání rozhodnutí do července,“ nastínil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Protiatomový kryt v přerovském kině Hvězda se otevřel k prohlídce, 1. 5. 2023
VIDEO: Unikátní protiatomový kryt v Přerově se otevřel. I se živou osádkou

Součástí ochrany proti padesátileté vodě je rovněž opatření na stokové síti, které má při povodních zabránit zpětnému zaplavení přes kanalizační síť.

„Kromě stavby dvou zídek tato akce zahrnuje zhotovení hradidlových komor na kanalizační síti a dodávku mobilního hrazení,“ doplnil Petr Chmelař. Stavba přišla na 70 milionů 600 tisíc korun a město Přerov se na ní podílí částkou 11 milionů.

V těsné blízkosti zídky u tenisových kurtů vznikla také nová relaxační zóna. V úseku od lávky U Tenisu směrem k nemocnici jsou dřevěné terasy a lavičky, které mohou využít k posezení na procházkách v okolí Bečvy maminky s dětmi nebo senioři. Náklady na úpravy prostranství činí 900 tisíc korun a jejich investorem je město.

Protiatomový kryt v přerovském kině Hvězda se otevřel k prohlídce, 1. 5. 2023
VIDEO: Unikátní protiatomový kryt v Přerově se otevřel. I se živou osádkou

„Tato část města je Přerovany velmi vyhledávaná, a proto jsme se rozhodli místo v okolí lávky U Tenisu zkrášlit. Součástí úprav je štěrkový záhon před zídkou v kombinaci s dřevěnými terasami, lavičkami na koruně zídky a drobnými ocelovými konstrukcemi,“ přiblížil vedoucí odboru rozvoje přerovského magistrátu Pavel Gala.